středa 5. srpna 2015

Vaříme s Bizonem

Dnes si uděláme hnusnou, odpornou a stresující česnekovou pomazánku se sýrem. Když jsem ji zkoušel nabízet psovi, dělal mrtvého kvůli česneku. Recept vznikl úpravou informací nacházejících se na kelímku s česnekovou pomazánkou se sýrem - z obchodu. Je výhodou pro spotřebitele, že dnes nemusí mít kvalifikaci tzv. průmyslového špiona, aby se dověděl závažné informace o koupeném potravinářském zboží. Zákony totiž nařizují, aby výrobce sdělil, z čeho se jeho výrobek skládá a tím ušetřil potravinářským špionům spoustu času.

Takže pomazánka se skládá, alespoň podle informace na kelímku, z majonézy, česneku, sýru Eidamu, soli a mleté papriky. Zkušený špion ví, že firmy často toho napíšou hodně, ale někdy použijí rafinovaně, asi kvůli zmatení špionů, materály náhradní, nebo nekvalitní, nebo dražší složky použijí v menším množství a váhově to doplní u nich tak oblíbenou a zdravou vodou, nebo škrobem, nebo něčím vhodně vyrobeným z nafty, apod.

V kuchyni si nejdříve uděláme pořádek. Vyhodíme z okna na dvůr vidle, hever, koně z kolotoče, králičí kožky, staré pneumatiky, pytel plastového odpadu a opatrně, s nejvyšší péčí spustíme do dvora svazky vázaného Rudého práva. Psa a kočky spustíme bez ohlášení přes plot k sousedům a hodíme jim tam několik plyšáků na hraní.

Pak už nám nic nebrání v přípravě pomazánky. Do misky dáme majonézu, trošku soli, opatrně práškový česnek, práškovou papriku a kostičky sýru. Kostičky sýru si připravíme nakrájením několika plátků baleného sýru Eidam. Kvůli sýru jsme museli poslat psa a kočky na výlet. Pes nejenže ucítí sýr na velkou vzdálenost, ale také sleduje, a to i ve spánku, každé vrznutí dveří lednice. Stejně tak i ve spánku dává pozor na vyřčení slova sýr. Po zaslechnutí je okamžitě vzhůru a na nohou.

V misce se nacházející ingredience pečlivě rozmícháme a necháme asi dvě hodiny odležet. Pak už můžeme konzumovat, nebo jíst, nebo požívat, nebo si pochutnávat. Zde úřady stravovací pojetí občana blíže nekonkretizují.

Bizon ve svém výzkumně vývojovém kulinářském centru vyrobil a odzkoušel zatím první variantu česnekové pomazánky se sýrem. Použil (použil sice geniálně, ale protože trpí chronickou skromnitidou, uvádí jenom slovo : použil) 250 g odtučněného tvarohu, tatarskou omáčku (protože neměl majonézu), česnek, papriku mletou, trochu mléka, sůl a na kostičky nakrájený Eidam (plátkový). Ještě dnes se v kosmonoských kulinářských kruzích hovoří o odvážném, bezprecedentním použití několika trojúhelníčků taveného sýra. Trojúhelníčky byly rozmíchány v teplém mléce, poté byly do mléka přidány kostičky tvrdého sýru a opět bylo mícháno. Směs pak byla nalita do misky s tvarohem, tatarskou omáčkou, česnekem, paprikou a solí. Znovu se to vše rozmíchalo a nechalo odležet. Nyní, po 15 hodinách to znovu ochutnávám a volám z preventivních důvodů, abych se nemusel s nikým dělit o těžko popsatelný zážitek : Který amatér to připravoval? Kdo to má jíst? Najde se někdo, kdo to vyhodí?

Gustáv Husák kdysi řekl : "Jak budeme dnes pracovat, tak budeme zítra žít." Dovolte, abych zde prohlásil : Jak budeme teď připravovat nějakou dobrotu, tak budeme již za několik hodin, bohužel, či bohudík, konzumovat.