sobota 15. srpna 2015

Včera večer se v televizi ...

Včera večer se v televizi hovořilo v souvislosti s havárii v Unipetrolu o způsobech varování občanů a obecních úřadů při haváriích, při kterých může dojít k explozím, požárům a úniku, nebo vzniku nebezpečných chemických látek. Také se hovořilo o tom, že některé obce nemají obecní rozhlas, že varování pomocí SMS nestačí, že varování policií s pomocí tlampačů (megafonů) může být ve velkých městech (se spoustou ulic s mnohakilometrovou délkou) nedosti rychlé.

Existuje prý systém umožňující profesionálním hasičům dálkový vstup do obecních rozhlasů. Vím, že profi hasiči mají k dispozici u budov, které je zajímají ze závažných důvodů, odborné informace o těchto budovách pro případ požáru. Např. zda v budově jsou tlakové láhve, výbušné látky, možná také umístění důležitých uzávěrů vody, plynů, hlavní vypínače el. proudu, atd. Omlouvám se, pokud jsem byl nepřesný, už mám mizernou paměť.

Zajímalo by nejen mne, zdali naši kosmonoští dobrovolní hasiči mají k dispozici takové materiály a zda v Kosmonosech jsou místa velmi nebezpečná v případě havárií. O jednom takovém nebezpečí vím - městské silnice s obrovskými cisternami s různými obsahy neoznačených látek. U některých můžeme jenom hádat, co to vlastně vezou.

Domnívám se, že tato problematika by byla velmi vhodným námětem pro článek v Kosmonoském zpravodaji, kde by se vysvětlilo používání sirény, kde by vedení našich hasičů uvedlo informace k problematice a k tomu, zda jsou v naší obci místa, či firmy, kde by mohlo dojít k velmi nebezpečným situacím. Také jaká opatření existují ve škole a jak se kontrolují, či nekontrolují a zda při protikrizových nácvicích, či kontrolách asistují hasiči.