čtvrtek 31. března 2016

Do důchodu v 81 létech

Známá ekonomka Markéta Šichtařová, ředitelka Next Finance, tvrdí, že naše vláda neříká pravdu o odchodu do důchodu. V Anglii prý odcházejí již nyní v 65 létech a nestačí to. Hovoří se již o 75 létech. U nás prý by asi bylo třeba v 81 létech.

Jsem zvědav, kolik takových odborníků by přežilo bouře, které by samozřejmě nastaly, kdyby něco tak šíleného chtěl někdo realizovat. Lidé, kteří fyzicky tvrdě pracovali, mají toho plné zuby už nyní. Pokud se tady bude operovat se všeobecně hlásanými názory takového druhu, tak to jednou špatně skončí. Pokud tyto názory vlastně potvrzují, že současný politickoekonomický systém nemá na to řešit takové problémy, tak je nabíledni, že musí být zaveden nový systém, který bude schopen řešit budoucí problémy. A nemůže to být nějaký naivní a současně bezohledný komunistický, či bezohledný kapitalistický systém jiného typu, ale moderní systém, který bude vycházet z toho, že bude méně pracovních příležitostí díky robotizaci, automatizaci. Bude vycházet z toho, že se nebude vyrábět kvůli kšeftu, kvůli stále větším ziskům, ale kvůli příjemnému, lepšímu životu lidí. Také musí být omezen vliv superbohatých lidí na svět a sníženy rozdíly v bohatství. To bude nutnost, nikoliv projev závisti.

To jsou mé názory. Může se to řešit úplně i jinak, ale musí to být ku prospěchu lidí. Nepochybuji, že je spousta problémů, které by se daly řešit, kdyby se "neblblo". To, že dnes chybí uměřenost, že se neuvěřitelně "blbne" a těm zodpovědným to nevadí, protože jsou buď slepí, nebo to, co se děje nechápou, to ví každý, kdo jen trochu přemýšlí a nepřemýšlí jen pro svou kapsu.

A pokud se má něco zlepšit, tak se to musí zlepšit celosvětově, všude. Podle stejného "jízdního řádu". Jinak ku zlepšení nedojde. Takže je to v současné době nerealizovatelné, bohužel. Nebyl by problém vymyslet rozumnější, prostší svět. Problémem je překonat odpor těch, kteří jiný svět nechtějí a kteří na dnešní svět mají rozhodující vliv.

Někdy, až mi to bude přesněji myslet než dnes, napíši víc. S letadly ze dřeva, překližky, s lankovým vyztužením konstrukce a potahem z plachty nepřekonáte nikdy rychlost zvuku. Pojetí dnešního světa nemůže být pojetím světa v budoucnosti.