úterý 29. března 2016

Škaredý fotbal

Viděl jsem záznam druholigového utkání Hradec Králové - Znojmo. Obě mužstva bojují o návrat do 1. ligy. Trenéři i hráči obou mužstev mají dnes možnosti, jaké v mém mládí nebyly. V televizi je spousta zápasů z Anglie, Španělska a Německa. Tyto zápasy je možno si nahrát. Stejně si mohou nechat nahrát trenéři utkání svých mužstev pro rozbor utkání a pro hráče, aby hráči viděli své nedostatky a přednosti a mohli porovnat své kvality s kvalitou špičkových evropských hráčů.

Mám už delší dobu podezření, že některé trenéry a hráče vrcholný evropský fotbal nezajímá, stejně jako majitele a sponzory klubů. Anebo, což je horší, oni ten rozdíl nevidí, nejsou schopni definovat přesně rozdíly v práci s míčem fotbalové hvězdy a našeho technicky zaostalého ligového fotbalisty. Oni se snad neumějí dívat, oni tu hrůzu snad nevidí. O tom, že se zde trénuje něco jiného, než je třeba, není pochyb. Odstranit nedostatky v práci s míčem u některých hráčů znamená znovu je učit kopat do balonu, a to podle potřeb dnešního fotbalu. V tom škaredém utkání dělali hráči skoro všechno špatně. Myslím tím po technické stránce. Výhodou televizního záznamu je, že nedostatky jsou lépe vidět než ve skutečnosti. Záznam pro klub je možno zpomalit, zastavit a ukázat chyby. Pochopitelně nestačí jen upozornit na chyby, trenér musí dokázat ty chyby u hráče odstranit pomocí účinných cvičení. A těch chyb byla spousta - u Hradce i Znojma.

Můj pes, který všude byl a všechno viděl, se dívá, aniž bych ho nutil, na fotbal v televizi a říká, že našim fotbalistům chybí technická příprava před sezonou i během sezony. Naši trenéři se prý domnívají, že fotbal se dá hrát i bez kvalitní techniky. Prý se domnívají, že trénink techniky je ztráta času. Trenéři i hráči jsou prý přirozeně líní, lajdáci a využívají toho, že majitelé klubů nechápou význam techniky, k tomu, aby si ušetřili námahu s nácvikem techniky, jaká se používá v Evropě. Proč se kvůli tomu navíc honit a lámat si s tím hlavu, když to po nich nikdo nechce a navíc by to bylo za stejné prachy.

Jan Žižka z Trocnova nejen uznával nové technické novinky ve výzbroji, ale také zdůrazňoval efektivní individuální soubojovou techniku svých bojovníků.Říkal : "Dobrá, přesná, fortelná rána cepem božího bojovníka poskytnutá z vozové hradby nezištně křižákovi je lepší než málo produktivní mávání mečem oplechovaným křižákem v třicetikilovém brnění."

Řečeno sportovní terminologií : Jan Žižka byl elitní, mimořádně úspěšný kouč evropského věhlasu, a to bez lukrativní smlouvy, na které by pracovala spousta dobře placených advokátů a sportovních agentů.