pátek 11. března 2016

Sparta Praha - Lazio Řím 1:1

Aby se náš ligový fotbal zlepšil, je třeba definovat nedostatky a také pozitivní prvky našeho fotbalu. Sparta i Plzeň mají ve své hře něco, co je spojuje s kvalitním československým a českým fotbalem minulosti. Kvalitní fotbal v minulosti - stejně jako dnes - dokázalo hrát jen málo našich fotbalistů.

Sparta včera statečně bojovala jako účastník fotbalové divizní soutěže, když narazí na mužstvo 1.ligy, nebo 2. ligy. Díky dobrému taktickému vedení trenéra Ščasného dosáhla dobrého výsledku, přestože zaostávala ve výbušnosti, fyzické připravenosti a práci s míčem. Čeští hráči nejsou méně talentovaní než hráči dobrých evropských mužstev, čeští hráči jsou jen v některých směrech špatně, zastarale připravováni. Dynamicko-technická příprava neodpovídá požadavkům dnešního fotbalu. Přeloženo z češtiny do češtiny : rychlosti, v jaké se dnes v Evropě hraje, neodpovídá technika hráčů. Pozná se to snadno : hráč ve vysoké rychlosti neovládá potřebně míč, aby míč zpracoval, musí zpomalovat, míč se mu plete pod nohy, není schopen v pohybu vysokou rychlostí přesně zasáhnout při střelbě míč, neumí výbušně odstartovat s míčem, neumí v tísni přesně přihrávat, atd., atd. Takže : technická příprava neodpovídá potřebám rychlostního fotbalu, jaký se dnes v Evropě hraje. Naši hráči se pak jeví jako hráči divizní soutěže, kteří mají málo natrénováno, pokud jde o práci s míčem, protože musejí chodit do práce a trénují až po práci, a to jen tehdy, pokud se všichni sejdou a nemusejí dělat přesčas.

Jak by řekl Hercule Poirot : Řekněte mi, drahý Hastingsi, proč se ti Češi nenaučí už konečně kopat do balonu, jak se sluší a patří?