pátek 21. října 2011

Jednoduchý trenažér na trénink dynamické míčové techniky pro fotbal.

Jaromír Jágr kdysi řekl : Když chci něco umět lépe než jiní, musím to trénovat tak dlouho, až to budu umět lépe než ostatní.

Toto doporučuji jako heslo i pro každého fotbalistu, který to chce někam dotáhnout.

NAŠIM FOTBALISTŮM CHYBÍ DESETITISÍCE KOPŮ A MANIPULACÍ S MÍČEM, PROVEDENÝCH ÚČINNÝM ZPŮSOBEM. PŘEDEVŠÍM V POHYBU RŮZNÝMI RYCHLOSTMI. JEDEN Z ÚČINNÝCH ZPŮSOBŮ JE TRÉNINK NA TRENAŽÉRECH. TRENAŽÉRY ZKRACUJÍ VÝRAZNĚ DOBU NA ZÍSKÁNÍ POTŘEBNÝCH TECHNICKÝCH DOVEDNOSTÍ. NĚKTERÉ DOVEDNOSTI LZE BEZ TRENAŽÉRŮ ZÍSKAT JEN STĚŽÍ.

Nebudu psát o systému pana X.Y., protože to nemám povoleno, ale popíšu trénink na prastarém druhu trenažéru, který má ve svých materiálech i pan X. Y. Tento trenažér jsem používal v mládí, takže vím částečně, jaké možnosti poskytuje.

DOMNÍVÁM SE - BYL-LI TENTO ZPŮSOB TRÉNINKU TECHNIKY POUŽÍVÁN V DĚTSTVÍ HVĚZDAMI KALIBRU MARADONY, PLATINIHO, NEDVĚDA, IBRAHIMOVIČE, MESSIHO, FLORIÁNA ALBERTA A DALŠÍMI - JE VHODNÝ PRO KAŽDÉHO FOTBALISTU, KTERÝ CHCE HRÁT TECHNICKÝ FOTBAL.

Tímto trenažérem je vhodná zeď, vrata nebo třeba dřevěná odrazová stěna. Pokud se ví, jak co nejméně staticky trénovat na stěně, je možné se naučit individuálně spoustu veledůležitých věcí pro dnešní fotbal, například kopat oběma nohama, bleskové sebejisté starty na míč, střelbu bez přípravy z různých pozic a prostorů, dokonalé zpracování míče v pohybu, přesné a citlivé přihrávky v časovém deficitu, dokonalé tlumení míče v různých situacích, trénink hlaviček. Trénink se vždy zahajuje tzv. "fotbalovým boxem". "Box" slouží k získání rychlých nohou při práci s míčem ( pro souboje), dále je to základ pro osvojení "obounohosti", čistoty kopů nártem, placírkou, šajtlí. Rychlost tohoto tréninku se musí stále zvyšovat. "Box" je nakopávání míče zblízka na stěnu OBĚMA nohama, vzdálenost se při tom různě mění. Odražené míče se ihned vracejí na stěnu prvním dotykem. Získají se tím lehké , rychlé, přesné, pohotové, citlivé nohy, běžnými tréninky nedosažitelné.

Pro malý fotbalový oddíl stačí dřevěná stěna v půdorysném tvaru L, 3 metry vysoká, s rameny dlouhými 16 metrů, s nakreslenou brankou. Pevná, nepovalitelná. V nouzi nějaká zeď a k tomu boční malá, přenosná stěna, bezpečná proti pádu. Boční stěny se využívají k nastřelování míčů, které se po odrazu stejně jako přihrané míče používají k tvrdé i technické střelbě, pochopitelně v pohybu různými rychlostmi, hlavně vysokými.

Vyzkoušejte - alespoň 2 měsíce - a pak hodnoťte.  Trénujte pětkrát týdně alespoň hodinu. Můžete pak radit i Vrbovi.

Další pokračování : Až mě zase rozzuří tetovaní ligoví profesionálové.