čtvrtek 6. října 2011

Adidé Straussová a sanační omítky.

Moje žena Adidé Straussová trpí pozitivní deviací. Místo aby četla romány pro paní a dívky, čte kutilskou literaturu a v neděli se dívá na Přemečka Hříbečka v televizi. Marně ji lákám na zfilmované romány od Rosamunde Pilcherové, které začínají často příjezdem opuštěné zámecké paní na její zámek do Skotska, kde potká svou bývalou velkou lásku nebo alespoň zachovalého zvěrolékaře, chápavého a vždy ochotného pomoci.

Další závažnou úchylkou u ní je chov psa. Kdybychom měli krávu nebo kozu nebo prase, také by ty chudinky malé, nešťastné musely spát s námi v ložnici, aby jim nebylo smutno. ( Potvory smrduté, pozn. autora ). Náš, střízlivým odhadem asi dvoumetrákový pes v noci chrápe víc ještě než já. U pejska to samozřejmě nevadí. Tato mrcha pouští větry, na které by byl pyšný i dinosarus. Marně ženě vysvětluji, že nám kvůli tomu plesniví rohy. Adidé, jako klimatolog amatér, tvrdí, že jsou to suché větry, charakteristické pro pouště Střední Asie, nikoli vlhkostiplné větry v přívalových deštích z Atlantiku, jak se domnívám já.

Adidé mi položila otázku, co je to sanační omítka. Sanační omítka je speciální omítka na vlhké stěny, třeba vlhké díky vlhkosti vzlínající od podlahy. Jsou na vlhkost ve stěně, nikoli na vlhkost srážející se na stěnách ( vodní páry v ovzduší ). Tyto omítky vlhkost ze stěn vyvádějí do prostoru. Jak říkáme my defragermologové : Stěna musí dýchat. Lišáku, najdeš-li slovo defragermolog ve slovníku, máš u mne 5 000 Kč! Čestné slovo starého ilegála.

Tato omítka se nesmí opatřit nátěry, které na ně nahňácá kdejaký malířský praktik, pokud ho necháte. Nátěr musí dýchat, nevěřte tomu, co píšou na obalech běžného primalexu a dalších podobných. Na sanační omítku se může použít jedině nátěr k tomu určený, jinak to začne plesnivět. Za latex, akryl a syntetiku na sanační omítce by se mělo posílat do vyhnanství.

Ještě něco : Tato omítka odvádí vodu do ovzduší, přesto na ní vlhkost není vidět, pokud je vše v pořádku. Po nějaké době ztratí svou schopnost a musí se opravit ( obnovit ). Vhodné nátěry jsou silikonové, to není omyl, silikonové barvy existují. Jsou ale drahé. Postupovat vždy podle návodů.