pondělí 3. října 2011

Tepelné ochrany.

S tepelnými ochranami se dá zažít spousta legrace, když vám namontují motor a ochranu MISTŘI svého oboru. Způsob dimenzování tepelných ochran a nastavování je tak tajný, že to neví ani MISTŘI. POKUD VÍ, TAK NEPROZRADÍ. PROZRADÍM VÁM NĚCO, CO VYZRADIT JE HODNOCENO JAKO PROZRAZENÍ KOUZELNICKÉHO TRIKU.

Tepelná ochrana se volí podle výkresu projektanta nebo podle údaje o proudu na štítku motoru, což je spolehlivější. Nesmíte spustit motor bez kontroly nastavení ochrany. Supermistři to ovšem udělají a spálí třeba vinutí motoru. Když budete mít desítky motorů a ochran, může být pozoruhodná část nenastavena nebo ochrany nepůjdou nastavit, protože použitelné nastavovací hodnoty budou na ochraně příliš malé nebo veliké. Takže příklad :  Nastavuje se na 3 ampery, je-li na štítku údaj 3 A. Tedy VŽDYna údaj na štítku motoru. Nikdy napoprve více! Raději méně.

Motor se třeba spálí, když budete mít nastaveny vyšší hodnoty  nebo ochrana nebude mít vůbec použitelný rozsah na štítkové údaje vašeho motoru. Takže budete-li utahovat (šponovat) klínový řemen a spoléhat, že v určitém okamžiku ochrana vypne, aby motor neshořel, ochrana nevypne, motor prskne, zakouří se z něj a vy budete vědět, že je to v ... Ano, přesně tam.

Také při utahování ucpávkových "brýlí" čerpadla se dá takto spálit motor.