pátek 18. listopadu 2011

Ještě k výbuchu.

Dům dokáže také zdemolovat propan-butan. Tento plyn je těžší než vzduch. Každou zimu někoho zabije výbuch kotle. Expanzní nádrž nesmí zamrznout. Voda se ohřevem rozpíná, pokud se nemá kam rozpínat, vzniká obrovský tlak. Čím déle kotel to zvyšování tlaku vydrží, tím větší výbuch následuje. Tzv. otevřené expanzní nádrže na půdách, nebo v nevytápěných prostorách nejednou zamrzly a voda se neměla kam roztahovat. Nepovažujte moje psaní za naivní či zbytečné, vy, kteří to znáte. Mnoho lidí neví, i když mají kotel léta, nic o rizicích při topení. Nepřeji nikomu, aby mu zamrzla expanze nebo přívod do ní. Expanzní nádrž může zamrznout třeba proto, že byla zaházena senem a kočky seno odhrabaly. Nebo je umístěna na WC a zapomene se na zavření okna.

Zamrznutí expanze poznáte třeba podle toho, že výškoměr vody ukazuje neuvěřitelně vysokou výšku vody v topení, nebo se klepe ručička výškoměru ve vysokých hodnotách. Pokud se ručička již přetočila a ulomila, tak pokud ještě žijete, nezdržujte se gratulací k tomu štěstí a "jutíkejte", jak by řekla Helena Vondráčková. Dá se udělat i něco jiného, ale to ať vám poradí někdo jiný. Nechci vás mít na svědomí.

Vysokou výšku vody v systému i bez topení může také způsobit zapomenuté, nevypnuté doplňování vody, s nefungujícími pojistnými ventily nebo zamrzlou expanzí. Po doplnění vody vždy hadici odpojte! Topení je konstruováno na tlak max. 3 bary (zhruba 3 atmosféry), vodovod má třeba 6 barů. Ten tlak stačí na to, aby rozpojil články litinového, článkového kotle.