pátek 18. listopadu 2011

Výbuch ve Skorkově.

Ve Skorkově se zřítila po výbuchu část domu. Bylo to na Novinkách.cz včera. Takhle vypadají následky výbuchu třeba velkého bojleru nebo velkoobjemové akumulační nádrže pro ukládání přebytků tepla u některých systémů vytápění. V takových nádržích se také ohřívá voda pomocí slunečních panelů. Tato voda se pak prohání čerpadly podle potřeby ústředním topením.

Bojler může vybuchnout, pokud nebude mít pojistný ventil a selžou termostaty. Nebo také bude-li pojistný ventil namontován chybně, nebo zarostlý a neschopný funkce, nebo nějakým šíleným způsobem blokován proti ochrannému odpouštění vody při přetopení nebo při neobvyklém stoupnutí tlaku v domovním vodovodu.

Chybná montáž pojistného ventilu : Je-li na přívodu studené vody do bojleru nejblíže k bojleru uzavírací ventil vody do bojleru a nikoliv pojistný ventil. Správně jen tehdy, když na potrubí mezi bojlerem a pojistným ventilem nic není. Ani zpětná klapka či zpětný ventil. Pojistný ventil se musí zkoušet jednou měsíčně, aby nezarostl usazeninami z vody. Při zkoušení musíte opatrně jej pootevřít - nepatrně - a nikdy prudce, jinak vám do něj vlítnou šupiny vodního kamene a po zavření nebude těsnit, bude podcházet. Vyčistit pak tento ventil může být i práce pro instalatéra, protože opakované proplachování ventilu rychlým otvíráním a zavíráním ventilu nemusí zastavit podcházení ventilu.

Nejlépe je nechat prohlédnout bezpečnostní systémy bojlerů a kotlů důvěryhodným topenářem, obzvláště při koupi bytu nebo domu. Existují totiž domácí kutilové, kteří si troufnou na cokoliv, protože mají šikovné ruce, což je podle nich opravňuje vyrobit či namontovat cokoliv. Protože neznají bezpečnostní rizika některých prací, tak nevědí ani, že sice odvedli hezkou, řemeslně zdánlivě kvalitní práci, ve které však bude skryto stálé a zbytečné nebezpečí pro uživatele.