pondělí 21. listopadu 2011

Otrava dvou dětí kysličníkem uhelnatým na Svitavsku.

Článek je dnes na seznamu.cz. Každý kotel musí mít přívod vzduchu s dostatečným průřezem. Za dostatečný průřez se nepovažují spáry v netěsných dveřích, oknech a pod. Pokud máte v kuchyni digestoř, která bere vzduch z prostoru kuchyně, je jisté, že okrádá váš kotel o vzduch. Pokud máte digestoř s přívodem vzduchu zvenčí a výfukem ven a nemáte předepsaný přívod vzduchu pro kotel, zase může dojít k tragédii. Tyto dva případy, stejně jako souběžná činnost karmy nebo krbu, jsou problémem pro řešení skutečným odborníkem. Také větrací odsávací ventilátor v místnosti kotle může vyvolat problémy, i když kotel bude mít svůj přívod vzduchu.

Velikost přívodního otvoru se neodhaduje tzv. od oka, ale je stanovena předpisy. KE SPÁLENÍ PLYNU - 1 METRU KUBICKÉHO ZEMNÍHO PLYNU JE POTŘEBA 9,5 METRŮ KUBICKÝCH VZDUCHU, který se musí přivést ke kotlu. Za hodinu spotřebuje hořák kotlu o výkonu 24 kW asi 2,7 kubických metrů plynu. A k tomu potřebuje asi 26 kubíků vzduchu. Za hodinu, pochopitelně.

POZOR! Uděláte-li pro vzduch fortelnou díru, hrozí zase jiné nebezpečí. Může vám zamrznout kotel, vypnou-li v noci proud a vy o tom nebudete vědět. Plyn. kotle potřebují el. proud. Nejlépe na noc kotel vypnout a otvor ucpat a ráno NEZAPOMENOUT otvor odkrýt.