čtvrtek 22. listopadu 2012

Modelový příklad

Protože mezi občany vzrůstá obliba černých skládek, dostává redakce Rautu Kosmonosy dotazy občanů, které svědčí o tom, že vedení obce nevysvětlilo dostatečně problematiku černých skládek a jejich přínos pro nás - pořádkumilovné občany. Také nevím, proč občanům nikdo již dávno nesdělil moudrý, prastarý slogan kosmonoských Keltů, který je i dnes překvapivě aktuální : Černá skládka - rodná sestra čisté chýše!

A nyní 1. modelový příklad jedné z mnoha možných situací při využívání černých skládek :

Mějme dobře přístupnou černou skládku, na kterou je radost ukládat jakýkoliv domovní i podnikový odpad. Ke skládce vede dobře udržovaná cesta. K této skládce přijedou současně se svým odpadem na svých, plně naložených Aviích starosta Kosmonos, městský strážník a řadový občan Kosmonos. Otázky s ohledem na to, že žijeme v demokratickém a právním státě, znějí : Jak se tato situace má správně řešit? Kdo bude vykládat první?

V úvahu přicházejí tato pravidla : pravidlo hierarchické, ústavní pravidlo rovnosti všech občanů a pravidlo etické. Každý čtenář už jistě ví, že zde musí platit, protože starosta a strážník jsou slušní lidé, pravidlo etické. Takže první bude vykládat odpad řadový občan, pak strážník a nakonec starosta. Pravidlo rovnosti všech lidí zde nemůže platit, protože tři vozy se tam najednou nevejdou a hierarchické pravidlo by bylo neslušné v tomto případě použít.

Strážník, který předpokládal, že by třeba mohl přistihnout porušovatele zákazu černých skládek, si s sebou vzal fotoaparát. Tímto tedy vyfotografuje starostu i občana při činu. Potom požádá někoho z pachatelů, aby i jej dostatečně zřetelně vyfotografoval při ukládání odpadu. Při nejbližší příležitosti pak sebe i dva spolupachatele nahlásí na správním odboru městského úřadu, který stanoví výši pokuty.

Zpráva o přistižení pachatelů spolu s fotodokumentací bude zveřejněna na městském webu. Pachatelé, kteří budou chtít zaplatit pokutu předem, ještě před odvozem na černou skládku, budou požádáni o informaci, kolik odpadu hodlají uložit a v kterých místech. Zatím jenom neoficiálně mohu sdělit, že i zastupitelstvo se zajímá o tuto problematiku a hodlá vytypovat vhodná místa, aby se občané nemuseli trmácet až do sběrného dvora.