sobota 23. března 2013

Dotaz : Jsem hráč první ligy

Dotaz : Jsem hráč 1. ligy a vodím míč jako lidožrout z Čuru Muru, který v životě předtím nikdy neviděl balon. Co s tím?

Odpověď : Mýlíte se, pokud jste se nechal tetovat i na hýždích kvůli zvýšení technických kvalit. Pokuste se naučit krotit míč oběma nohama na odrazových stěnách. Míč Vás musí poslouchat, nikoliv Vy jej! Nestyďte se běhat dlouhé úseky u postranní čáry s míčem různými rychlostmi, míč musíte dokázat vést tak, aby neodskakoval do stran a neodskakoval Vám při pokopávání nad matičku zem, ale stále se pohyboval po zemi!!! Míč veďte (pokopávejte) tak, aby Vám neulítl až na nohy soupeře, jak je to v naší lize tradicí. Míč mějte stále pod kontrolou.

Při vedení míče musíte mít vždy rychlostní rezervu, abyste mohl v případě potřeby zrychlit, nebo změnit směr. Míč veďte vždy jako velcí hráči, tzn. při vedení míče měňte rychlost, soupeř pak musí počítat nejen s Vaším pohybem dopředu, ale i s tím, že nečekaně změníte směr a pak začnete akcelerovat. Hráče s tímto pohybem je obtížné bránit.

Hráče, který nemění směr a vždy vyrazí přímo a na plný plyn, je jednodušší bránit, pokud to není výjimečný sprintér. Je projevem nezkušenosti převzít míč a vyrazit rychle, na plné pecky kupředu, bez ohledu na momentální situaci na hřišti. Už před převzetím přihrávky musíte vědět - vždycky - o rozestavení spoluhráčů a protihráčů, viz Barcelona. S balonem je třeba se pohybovat tak, aby bylo možno přesně přihrát, a to ve správný okamžik a do výhodných pozic. Špatný hráč bezmyšlenkovitě - tak jak to je v naší lize často vidět - vyrazí splašeně kupředu a přeběhne místa, odkud mohl výborně přihrát, třeba na gól, a dostane se do míst, odkud přihrát prospěšně nedokáže. Do míst, odkud dokážou přihrát jen fotbaloví velmistři. Běhat má především soupeř a hlavně bez míče, to je stará pravda, kterou znovu a znovu potvrzuje Barcelona. Nejsem příznivec pomalého fotbalu, ale také ne uběhaného, zbrklého, neefektivního. Běhat se musí podle situace a musí to mít smysl. Kdysi řekl trenér Petržela o jednom našem reprezentantovi, že toho sice hodně naběhal, ale že jeho hra neměla myšlenku.