pátek 22. března 2013

Rusové nabízejí mimořádnou spolupráci

Ve středu vyšel v Právu rozhovor s viceprezidentem Rosatomu V. Peršukovem. Článek obsahuje úžasné informace o nových ruských projektech v oblasti atomových reaktorů. Rusové nám nabízejí zúčastnit se spolupráce na vývoji a výrobě malých reaktorů SVBR - 100 (100 MW výkonu). SVBR - 100 je reaktor fungující na rychlých neutronech, chlazený směsí tekutého olova a bizmutu. Něco takového pohánělo dříve atomové ponorky, takže je to ověřené a odzkoušené. Cílem je přepracovat tento reaktor pro civilní účely. Tento reaktor se může stát základem pro vytvoření nové podoby jaderné energetiky ve světě. U reaktorů pod 300 MW nemůže prý dojít k jaderné havárii, to je prý prokázáno. Reaktor je výjimečný tím, že celý první obvod, ve kterém je palivo a aktivní zóna, je navržen jako monolitní blok , který obsahuje reaktor, parogenerátory a hlavní cirkulační čerpadla. Není potřeba žádné vnější potrubí ani armatury.

Výkon SVBR je malý, reaktor je možno smontovat v továrně jako celek a pak dopravit kamkoliv po železnici nebo automobilem. Je ho možné vyrábět sériově a používat univerzální postupy při instalaci, což snižuje výrobní náklady.

Reaktory tohoto typu budou bezpečnější, nebude třeba speciálně vyškoleného personálu, nebude potřeba vzdělávací základny v jaderných oborech v zemích, kde se budou tyto reaktory využívat. Budou se používat na odsolování mořské vody, výrobu elektřiny, tepla, chladu, pro zásobování velkých podniků a pro energeticky náročnou těžbu (bauxitu, zlata, železa, niklu), budou se používat v oblastech, kde nejsou vodní a uhlovodíkové zdroje a přesto tam lidé budou potřebovat energetiku.

Předpokládá se velký zájem ve světě o tyto malé moderní, jednodušší a bezpečnější reaktory. Tyto informace pocházejí z článku v deníku Právo, středa 20. března 2013. Rozsah článku je daleko větší, obsahuje ještě další závažné informace.