čtvrtek 7. srpna 2014

Malmö - Sparta 2:0

Malmö mělo dva hráče, jaké Sparta neměla - Rosenberga a Forsberga. Sparta měla dva hráče špatné - Costu a Přikryla. V poslední době se něco s Costou děje. Býval to sebejistý bojovník. Psal jsem už o tom dříve, že Sparta potřebuje několik extrémně rychlých hráčů, technických, běhavých. Vypadá to, že Sparta zvládla dost kvalitně kombinaci. Bohužel hráči běhají stále stejnou rychlostí a krátké úseky, zjednodušeně řečeno. Nedokážou zaběhnout velmi rychle delší úseky a přitom kvalitně vést míč.  Výjimkou byl jenom Kadeřábek. Nedávno to předváděl i Costa.
Hra dobrého mužstva se musí vyznačovat střídáním výbušných startů a ostrých sprintů s neuspěchaným pohybem v situacích, kdy je malá rychlost pro kvalitní hru optimální. Každý hráč musí být schopen dlouhých sprintů vysokou rychlostí pro obranu i útok. Kondice se musí připravovat pro utkání v Evropě, nikoliv pro naši ligu. Co stačí v naší lize, nemusí stačit ve světě.

Forsberg předváděl kvalitní práci s míčem ve velké rychlosti. Nebylo to, jako to vidíme v naší lize, kdy hráč se pokouší o bleskovou akci a je zřejmé i poslednímu divákovi v poslední řadě, že hráč má začátečnické potíže v práci s míčem při rychlém běhu. Aby se to umělo, musí se to trénovat skutečně úspěšnými postupy. Pokud budu hodiny a hodiny přebírat čočku a budu si číst recepty a pečovat svědomitě o čisté ruce, sotva ze mne bude dobrý kuchař. Pokud budu trénovat fotbal po léta postupy, které mě nezlepšují, musím pak už věřit jenom na zázraky a na náhody. Každý z nás už asi viděl gól, kdy útočník neschopný trefit bránu vypálil a míč, který by letěl 4 metry mimo, někdo tečoval a míč skončil v síti.