středa 13. srpna 2014

Trenér Koubek v Plzni

Plzeň propustila trenéra Uhrína a dnes představila nového trenéra - Koubka. Energičtí funkcionářští plzeňští borci, kteří měli kdysi štěstí, že přivedli trenéra Vrbu, který by dokázal postavit úspěšné mužstvo i ze strašáků v ječmeni, si hodně věří, stejně jako si věří majitelé a funkcionáři dalších mužstev nejen u nás, ale i v Evropě. Pro mě je těžko pochopitelné, proč např. italské kluby vyhazují miliony za české hráče. Téměř žádný český hráč se v italské lize neuchytí, protože nestačí technicky, fyzicky a takticky. Tito hráči pak končí v Turecku, Belgii, atd. K tomu, abych pochopil, že např. Sivok, Zápotočný, Mazuch, Rabušic, Vacek a řada dalších vyhoří v italském angažmá, stejně jako jiní v Německu (Petržela, Rajtoral, Selassie, Hubník, atd.), k tomu se nepotřebuji pohybovat v prvoligových kruzích a mít přístup k informacím. K tomu stačí televizní přenosy, stačí vidět, jak hrají italská, anglická, španělská a německá mužstva.

Naši hráči odcházející do ciziny tam buď nechtějí skutečně uspět, nechtějí vyniknout, nebo věří snad na zázraky, že pánbůh dá a oni bez lepšího přístupu k fotbalu než ve vlasti, si budou vydělávat na chleba. Není možné, aby hráč české 1.ligy nebyl schopen pochopit, pojmenovat své nedostatky. Takže buď neví, jak se zlepšit, nebo není pracovitý a ctižádostivý. Hráči, kteří se vracejí z ciziny a jsou označováni v televizi a v novinách jako zkušené posily, jsou často horší než před odchodem do ciziny. V posledním ligovém kole to předvedl liberecký Rajnoch, který byl nebezpečný pro své mužstvo víc než soupeři.

Českým hráčům se nejlépe zřejmě hraje spolu, v české lize, kde nejsou vidět ty nedostatky tak jako v utkáních s cizími mužstvy.

Plzeň nemohou zkvalitnit trenéři jako Koubek, Komňacký, Kozel, Hapal, Uhrín, Jarolím. Tito mohou mužstvo připravit jen pro naši ligu, protože to je maximum jejich možností. Aby mohli dokázat něco v Evropě, musely by jim kluby nakoupit v cizině za prachy, které nemají, lepší hráče. Ani jeden z těchto trenérů nemůže zvýšit kvalitu celého jejich mužstva bez nákupů.

To by byli schopni zřejmě dokázat trenéři, na které by neměly kluby dost peněz. Trenéři jako Jürgen Klinsmann, Franz Beckenbauer, Johan Cruiff, či Pep Guardiola. To byli fotbaloví mistři jako hráči i jako trenéři. I když by z hráčů neudělali evropské hvězdy, naučili by je kopat do balonu na vyšší než současné české úrovni. Také s kondicí by pořádně zahýbali, především Klinsmann, který přivedl do Německa americké kondiční specialisty. Jejich práci bylo vidět na německých reprezentantech - na letošním mistrovství světa. Klinsmann na šampionátu vedl reprezentaci USA, pochopitelně kvalitně kondičně připravenou.