úterý 26. srpna 2014

Plzeň a Sparta

Na Plzeň a Spartu používají soupeři podobné obranné metody. Sparta a Plzeň totiž kombinují neustále "až do brány". Takže si na ně počkají v potřebném počtu na své polovině a při získání míče jednoduše a rychle útočí do "řídkých obran" Sparty a Plzně. Když hrála Sparta s holandským Zwolle, všichni hráči Zwolle kvalitně zpracovávali míč, vždy jim zůstal v potřebné vzdálenosti od nohy. Detail ze hry neznámého holandského mužstva, který u žádného našeho mužstva neuvidíte - u všech hráčů jakéhokoliv našeho mužstva.

Neustálé kombinace až do brány používala i Barcelona, ovšem na mimořádné úrovni a měla na tuto tzv. tiky-taku Messiho, Iniestu, Xaviho. Pokud se kombinační styl nedoplňuje špičkovým zakončováním, dopadne to jako v minulé sezóně v Manchesteru United, kdy Manchester vedl trenér Moyes. Manchester kombinoval rychle a přesně ve středu hřiště, přihrávky jako u Barcelony létaly do všech možných směrů, soupeř si ale počkal před velkým vápnem, zahustil prostor a hráči United, kteří neměli zvládnutou činnost v tomto prostoru jako v minulosti Barcelona, byli bezradní.

Německá reprezentace spojuje kombinační hru s bleskovými brejky. Němci se dostanou rychle na "soupeřovo nezahuštěné vápno" a tam si přesně nahrávají. Soupeř na ně nečeká v dostatečném počtu na vápně, protože díky rychlosti útoku byl přečíslen a nestačil zahustit prostor.

Plzeňský Pilař vede pokaždé míč až k obráncům soupeře, kteří už na něj čekají. Pilař se snaží přejít a poslat z křídla centr před bránu. Tam už čeká ale zhruba milion obránců, kteří hlídají těžkopádné fotbalisty Tecla, Bakoše, Petrželu, Řezníka, Vaňka a spol. Ke kvalitní práci dobrého fotbalisty patří také určení správného okamžiku, kdy nahrát, kdy nespěchat a naopak kdy jednat bleskově. Toto rozhodování musí vycházet z bleskového pochopení situace na hřišti, z potřeb a možností spoluhráčů. Zaráží mě, že ligoví hráči napřed se snaží někam vlétnout a pak teprve chtějí situaci řešit. To dělá např. Petržela. Driblováním se dostává do situací, které jsou nevýhodné pro mužstvo, do míst, odkud nemůže už přihrát, protože spoluhráči jsou za protihráči a je tam těsno jak v autobuse za totality. V takové tlačenici dokázali hrát jenom Messi, Iniesta a Xavi.