středa 22. října 2014

AS Řím - Bayern Mnichov 1:7

Velmi zajímavý zápas. Vysoce prohrálo velmi dobré mužstvo složené z individuálně velmi kvalitních fotbalistů. Z rychlých, bojovných, pracovitých, tvrdých a technických hráčů. Mužstvo, které je v současnosti na 2. místě italské ligy. Takový výprask by byl přílišný i pro Spartu, nebo Plzeň, tedy mužstva méně kvalitní. Fotbal se stále mění. Fotbal, který se hrál např. kolem r. 2004, je dnes zastaralý.

Velcí trenéři přicházejí s novými nápady, dokážou vybrat vhodné hráče z velké nabídky vysoce kvalitních hráčů z celého světa. Dnes Bayern vyhrál díky taktice Guardioly a díky tomu, že Guardiola rozšířil útočný rejstřík Bayernu. Také získání jednoho z nejlepších středových hráčů světa Xabiho Alonsa zvýšilo útočnou sílu. Xabi Alonso ovládá na rozdíl od hráčů Barcelony nejen krátké "španělské" přihrávky, ale také dlouhé pasy, překvapivé přihrávky na jakoukoliv vzdálenost. To si přinesl z Realu a z anglické ligy. Nechápu, proč jej Real nechal odejít. Místo něj se objevil v Realu málo tvořivý Tony Kroos z Bayernu, který je hráčem s menším přehledem, menšími obrannými schopnostmi a menšími útočnými kvalitami, s menšími přihrávacími schopnostmi. Má jenom tvrdou střelu. Možná ho už dokázal trenér Ancelotti zlepšit, ale ve světě je spousta lepších záložníků.

Přemýšlím občas o tom, co by asi dokázal náš trenér Vrba, kdyby měl k dispozici kvalitní evropské mužstvo. Trenér Vrba dokázal s plzeňským mužstvem získat překvapivé úspěchy, přestože někteří hráči měli a mají zoufalou individuální kvalitu. Pochopitelně při srovnání s Evropou. Takže je zřejmé, že Vrba je velký mistr taktiky, stejně jako K. Brückner, který byl kdysi před léty v jednom roce hodnocen jako jeden z pěti, či deseti nejlepších reprezentačních trenérů na světě.