pátek 31. října 2014

Začaly práce na opravě zděného plotu kolem hřbitova

Je konec října, kdykoliv mohou přijít mrazy. Otázka pro p. Kloučka : Bude rozdíl v životnosti - tedy v době, po kterou bude držet spárovací materiál  ve spárách zdiva - mezi opravou spárování za nízkých teplot a opravou spárování např. v září?

Kdo bude dohlížet na kvalitu práce a na kvalitu použitých materiálů? Je k tomu stanoven postup (nebo projekt), který zaručí přijatelnou životnost oprav? Jaké jsou současné možnosti při opravách narušených, rozpadajících se kamenů zdiva? Nemám přehled o dnešních možnostech. Vím ale z minulosti odjinud (nikoliv z Kosmonos), že opravy dlouho obvykle nevydržely a nikoho to nevzrušovalo.

Pohled na zámecký plot, na jeho bíle omítnutou, nebo nabarvenou podezdívku vyvolává otázku : jakou výdrž ta bílá paráda asi bude mít? Domnívám se, že podezdívka není odizolována (proti vlhkosti) od základů. Vím, že ošetření akrylátovou omítkou nebo barvou v takovém případě nemá velkou životnost. Nevím ale nic o výdrži drahé, prý velmi kvalitní barvy (interiérové nebo fasádní) silikonové. Tato barva má prý vynikající hodnoty pro prostup vodních par ze zdiva. Doporučuje se např. na sanační omítky v interiéru.

(Pro nezasvěcené : silikonová barva skutečně existuje, nepletu si ji se silikátovou.)

Na zámku je k zamyšlení ještě jeden problém : na severní straně byly už dříve (před léty) provedeny částečně opravy omítky. Ve střešní části jsou vikýře s kruhovými okny. A právě na omítce těchto vikýřů jsou už několik let vidět závady. Životnost omítky je díky tvarům vikýře nižší (odtok, stékání vody). Pokud nebylo nalezeno řešení tohoto problému, nebo si toho nikdo ani nevšiml, dojde časem k této závadě i na čerstvě dokončené východní fasádě!

A pokud jde o volby, volil jsem, p. Kloučku, Vás a pány Janečka, Boubína (toho prvního Boubína) a Zedníka. A také Štěpánka a Horáka. A zbytek (11 míst) jsem dal Lidovcům a Zeleným.

To mi ale nevadí v pastvě na širých, levicových prériích. S pozdravem : Pastvě zdar a senu zvlášť! Bizon.