čtvrtek 23. října 2014

Liverpool - Real Madrid 0:3

Real v Liverpoolu hrál v obraně lépe než Bayern v Římě. Pepe hrál tentokrát disciplinovaně, nehrál surově. Hráči odebírali míče chytrým napadáním, již dlouho jsem neviděl tak kvalitní zajišťování se obránců mezi sebou. Nepoužívali hloupé, surové skluzy. Některé obranné zásahy Marcela a Isca jevily znaky technické a herní nadřazenosti v tom, jak snadno dokázali soupeře obírat o míče. Isco má ale nedostatky v útočné činnosti, stále ještě jeho hra neodpovídá kvalitě útočné hry Realu. Stejně jako hra Jamese Rodrigueze. Nehráli Ramos a Bale. Dnes je módní termín : rozdílový hráč. Rozdíloví hráči dokážou vyhrávat vyrovnaná utkání, kdy na obou stranách hrají dobře organizované obrany, které nedělají naivní chyby. Rozdíloví hráči přesto dokážou rozhodnout utkání, například ze dvou možných šancí dát dva góly.

Liverpool neměl v tomto utkání rozdílového hráče. Real měl Ronalda, Benzemu a Marcela. Dva rozdíloví hráči, Ramos a Bale, nehráli. Bayern má Robbena, Xabi Alonsa, brankáře, Schweinsteigera, Ribéryho, Lahma, Lewandovského a Müllera. Obránci Bayernu nejsou zrovna mimořádní.

Existují také "rozdíloví trenéři" : Ancelotti, Guardiola, Mourinho a Diego Simeone z Atlética Madrid. A také Jürgen Klopp z Dortmundu.

Ronaldo stejně jako David Beckham pečuje pečlivě o svůj zevnějšek. Každý detail oblečení a také těla očividně každý den pozorně kontroluje. A pozor, stejně jako u Beckhama, je to projev velkého důrazu na detaily. Tato posedlost detaily je u obou ku prospěchu fotbalu! Oba dva mimořádně dbali a dbají na precizní kopací techniku, na přesné a nebezpečné přihrávky, na efektivitu hry. Ronaldo konečně dospěl k názoru, že nemusí doplňovat své fotbalové představení grimasami sebestředného křupana. Dnes už ví, že si tím před kamerami (které mu věnují mimořádnou pozornost) škodí. Také nebazíruje tolik na driblingu a není tak driblingem posedlý jako dříve, kdy s tímto obvykle zesměšňoval soupeře bez ohledu na prospěch pro své mužstvo. Dnes je to vyzrálý superfotbalista s mimořádnou efektivitou.