neděle 26. října 2014

Fotbal pro diváky z trestných praporů

Z nepochopitelných důvodů se tento fotbal nehrál pro příslušníky trestných praporů a pro ztrpčení podmínek vězňů na doživotí. Hrál se pro diváky, kteří se ničeho nedopustili a navíc si zaplatili.

Utkáním - které se dalo (pokud by se natočilo) hodnotit jako učební materiál pro starší žáky, o tom, jak se fotbal nemá hrát - bylo televizní utkání Slovácko - Plzeň. Kolem fotbalu se točí, a to nejen u nás, spousta nekompetentních trubců. Základním nedostatkem je mizerná dynamická technika hráčů. Jediným mužstvem, kde se tomu věnuje pozornost, je Sparta. Díky tomu máme reprezentační útok, jehož hra má znaky soudobého fotbalu. Není to sice nic super, ale není to také ostuda.

Nedostatky Plzně byly přímo příšerné. Nejsem fanoušek Sparty, aby bylo jasno. Dříve jsem býval nadšen mazaným, chytrým fotbalem Plzně, dnes vidím mužstvo, které má špatného trenéra, který nevidí ty obrovské technické nedostatky, který pokud je vidí, tak je nedokáže odstranit. Tréninky Plzně jsou očividně zastaralé, nemoderní. To se dá snadno poznat. Plzeň, kdysi mužstvo bystrých hráčů, se mění v mužstvo průměrných a podprůměrných pobíhačů (Vaněk, Tecl, Řezník, Hubník, Bakoš, atd.) Špatný trenér velké mužstvo nepostaví. Koubek patří do množiny českých trenérů, které fotbal ve světě nezajímá, kteří se koncentrují jenom na naši ligu. Také jim nic jiného nezbývá, protože jim chybí talent na přípravu moderních fotbalistů. Hráči i trenéři mají k dispozici videozáznamy ze své hry, mají možnost vidět v televizi nebo na vlastní oči utkání nejlepších evropských mužstev, přesto dále hrají svou "ligovou" hru.

Někdy napíšu něco více konkrétního - na detaily hry našich fotbalistů zaměřeného. Napíšu také já, neznámá fotbalová nula, jak se dají tyto nedostatky snadno odstraňovat. Naši trenérští bohové neumějí individuálně s hráči pracovat, takže základní chyby při práci s míčem si hráč nese s sebou po celou dobu pobytu v lize. Také hráče to neznepokojuje, očividně jsou se svými kvalitami spokojeni. To jen Lavička a Hřebík ve Spartě a někteří jejich hráči si myslí, že se s tím dá něco dělat.