pátek 29. července 2016

Video č. 64 : Lemuří přehlídka

Kateřina Hrachovcová provozuje na internetu Káčin zvěřinec s videi. Zadáte-li adresu Káčin zvěřinec, navštívíte nádhernou zábavnou podívanou se zvířaty v hlavní roli. Video č. 64 s lemury má tři episody. Zvlášť upozorňuji na rozcapeného lemura, který si ochočil dva černošské chlapce. Na zvířata nikdo nemá, jak neoficiálně řekl Josef Novák.

středa 27. července 2016

Heslo mušketýrů

(Z francouzské filmové komedie hudební skupiny Bažanti.)

Všichni za jednoho, jeden za sebe!

Fotbal : Slíbený článek (2.)

Viděl jsem v TV utkání Plzeň - Karabach. Po takových utkáních přemýšlím o tom, proč naši normální mladí zdraví kluci neumějí pořádně kopnout do balonu a zda se vůbec chtějí zlepšovat. Stále stejné nedostatky. Současný dobrý evropský fotbal není možné hrát s takovou míčovou technikou. Současný kvalitní evropský fotbal mohou hrát i ti naši dřevění hoši, stačí je naučit kopat do balonu tak, jak se to dělá v Evropě. Naši dřevění kluci, stejně jako jejich trenéři se asi domnívají, že se s tím nedá nic dělat. Čeští trenéři stojí u postranní čáry a pobouřeně sledují, jak jejich svěřenci nedodržují taktiku. To, že hráči mají obrovské nedostatky v práci s míčem, jim nevadí. Nyní napíšu něco, co asi českým trenérům a také hráčům asi ještě nikdo nikdy neřekl : Fotbal se bez kvalitní dynamické techniky dnes nedá úspěšně hrát. Nevěřte na zázraky. Stejně tak se nedá hrát bez potřebné kondice a bez taktické discipliny. O kondici a taktice to u nás ví kdekdo. Jenom technice se nevěnuje odpovídající pozornost.

Naši fotbalisté hrají moderní fotbal bez správného tréninku techniky. Pokud neabsolvovali úspěšný trénink techniky zaměřený na detaily každé míčové manipulace, na detaily různých druhů střelby, na detaily různých druhů přihrávek, na detaily driblérských akcí, na detaily protiútoků, na detaily kombinačních akcí, na detaily hlavičkových zásahů, na detaily výbušných startů - tedy pokud takový trénink neabsolvovali, nemá náš fotbal v Evropě šanci. Trenér Hřebík, který je jinak velmi důkladný detailista, říká : "Vývoj dnešního fotbalu vyžaduje rychlost. Běžeckou rychlost, rychlost myšlení, vnímání, prudkost přihrávek. Z toho pramení tempo hry včetně herních návyků, návyků pracovat a řešit rychle herní situace na malém prostoru, pod tlakem. A k tomu správný systém organizace hry v obranné činnosti a vědomé součinnosti při řešení útočné fáze. K tomu disciplína."

S tím, co řekl, souhlasím. Musím ale dodat, že stejně neuspějeme. To, co uvedl, se v Evropě už praktikuje a se spoustou hráčů lepších technicky než jsou naši hráči. Sny o tom, že je možné zvýšením rychlosti hry, zvýšením rychlosti práce s míčem dosáhnout v Evropě vysoké úrovně a tedy dosáhnout i na úspěchy, zůstanou jenom sny. Aby se naplnily představy trenéra Hřebíka a dalších našich trenérů a majitelů klubů, musí se hráči nejdříve naučit kopat do balonu tak, aby technicky stačili na hru ve vysokých rychlostech. Jinak si kvalitní soupeř zase zgustne na spoustě zbrklých a špatných přihrávek, což využije k bleskovým protiakcím. Bez snížení chybovosti v přihrávkách, v driblinku, v kombinacích, bez zaostávání ve hře hlavou nemáme šanci. Každý hráč se tedy musí naučit základům dynamické míčové techniky pro dnešní fotbal, což se u nás nedělá, protože se neví jak, i když se ví spousta dalších důležitých věcí, které také patří k přípravě hráčů. K tomu, aby se hráči zlepšili, se musí používat metody, které vedou k úspěchu, ke zlepšení. Tedy nemohou to být metody, které slouží jenom k vyplnění tréninkové doby. Progres musí být viditelný, a to v krátké době.

A nyní to, na co nesmím zapomenout : nesežral jsem všechnu fotbalovou moudrost ("a to ještě bez tepelné úpravy"). Pokud jste si všimli, píšu stále o tréninku dynamické techniky. Nejsem trenér, jenom mi kdysi napadlo oprášit prastarý individuální, statický trénink střelby na vrata od stodoly, který jsem upravil pro dnešní dobu - pro trénink základů dynamické míčové techniky. Tedy pro výslovně nestatický trénink techniky. Používáním vhodných trenažérů se dá naučit spousta věcí z dynamickotechnického rejstříku a na úrovni, na kterou se to nedá naučit tak snadno jinými mně známými metodami. A navíc naučit v krátké době. A pokud se (už na vyspělém stupni) zařadí moje specialita - trénink dynamické míčové techniky tzv. nadmaximální rychlostí - bude to už vrchol světového fotbalu. Trénink  v nadmaximální rychlosti je vrchol, tudíž je vyloučeno jej používat bez pořádného zvládnutí individuálního tréninku ve vysokých rychlostech. Pozor! To, co jsem napsal, není škodolibá mystifikace.

Takže nakonec : Individuálně 100 000 kopů a potřebných míčových manipulací s využitím různých, dobře volených trenažérů - základ pro uvažování o možném úspěchu. V americkém, ještě černobílém starším filmu z prostředí amerického fotbalu jsem už před mnoha léty viděl trenažéry pro potřeby tréninku tehdejšího amerického fotbalu. Už tehdy věděli, jak pokročit dále. Pro neinformované : Americký fotbal je jiný druh sportu, než u nás rozšířený fotbal (který patří pod UEFA a FIFA).

P.S. Technicky a fyzicky dobře připravený hráč koná jinak a lépe, než technicky zanedbaný hráč. Aby dnes hráči hráli kolektivně a na úrovni, musí individuálními tréninky získat patřičnou techniku pro hodnotný kolektivní fotbal. Fotbaloví vědci ze 146 zemí světa prý zjistili, že divákům se líbí víc kvalitní technický fotbal a že míň při dobrém technickém fotbalu klejí a méně je postihují infarkty. Do některých zemí prý tato zpráva ještě nepřišla. Asi ucpané telefonní dráty.             

úterý 26. července 2016

Nahoď mě!

Tuto krásnou výzvu jsem si přečetl na zdi Lorety v Boleslavské ulici. Hned mi napadlo : Nahoď mě a já budu tvým věrným mopedem. Pak jsem však byl upozorněn, že nápis je vlastně prosbou zdi Lorety o opravu omítky, protože byl umístěn na místě s odpadlou omítkou.

Bohužel zatím jsem nezískal ženu pro své veřejné vystoupení. Jak jsem ji vysvětlil, představuji si to takhle : Při vhodné příležitosti, například když se bude chýlit ke konci nějaká akce na dvoře zámku, vyzvu hlasitě svou ženu : "Nahoď mě!". Budu stát s rukama roztaženýma jako motorkář. Žena mě obrazně našlápne, já chytnu na první šlápnutí, motor začne práskat, vrčet a já zavolám na ženu : "Sedej! Na co čekáš?" Žena mě uchopí kolem pasu a my pak objedeme dvůr, vyjedeme poté ze dvora, já tam hodím dvojku a s mašinou s vykuchaným výfukem vyrazíme k domovu.

Žena mě ujistila, že pokud se pokusím o něco takového, tak začne volat o pomoc, že ji obtěžuji. 

Bulharská přísloví

1. Jaký kapitán, taková loď.
2. S kulhavým koněm na závody nechoď.
(Z bulharského TV dokumentu.)

Zajímavý dokument o vyděděncích žijících u mořské pláže. Jeden z nich jezdil na oslovi. Jeho osel měl vpředu na sedle zpětné zrcátko a na obou stranách sedla namontované reflektory. Pláž byla bez turistů, byla to nějaká chráněná krajinná oblast, takže pupkatí bezdomovci si tam žili jako v ráji. K obědu ryby, alkohol, radio, televize, cigarety. Bydleli v nějakých odrbaných dřevěných boudách a hledali zlato, které tam mělo být podle nějaké vědmy.  

pondělí 25. července 2016

Nový komentář Václava Klause mladšího

Je na Novinkách.cz v úseku Komentáře a jmenuje se Do Bavorska. V. K. junior na Hrad! V. K. senior do polepšovny!

Bože, jak hluboko jsem klesl, že i když jsem levičák, volil bych mladého Klause. Česká levice se snad zbláznila. Pane Bože, nedej, aby na prezidenta kandidoval i Sobotka a jemu podobní. To už není sociální demokracie, to je spolek mladých lidí a různých Dienstbierů, kteří mají naivní představy o přátelství mezi lidmi jako kdysi bolševici. Vzpomínám na sovětský plakát s tvářemi pokrokové mládeže celého světa. Běloch, černoch, žlutý, indián, eskymák, arab. Všichni stejného názoru, všichni chtějící mír a stejný svět. Pochopitelně pod vedením nejvyššího sovětského politického byra. Tedy pod vedením byrokratů. Tak jako dnes v Evrop. unii.

Je divné, že mládež (velká část mládeže) celého světa vyznává "americký způsob života", a to i když zrovna nemilují USA. Proč jen ta mládež nejde místo toho za vedoucími byrokraty, údajně pokrokovými? Byrokrat ví, jak by svět měl vypadat. Neví jenom, jak to udělat, aby to neskončilo jako obvykle . Megaprůšvihem. Ať už bolševickým, nacistickým, americkým, nebo eurounijním.

Výhodou Čechů je, že ničemu nevěří. Ať přijde jakýkoliv režim, správný Čech si nedělá iluze a nevěří nadšeným novinářům a politikům. Zato Němci, to jsou jiní kádři. Ti jsou všichni pořádkumilovní, když je třeba, táhnou téměř všichni za jeden provaz a věří velkým idejím. Věří svým vůdcům. Ať v minulosti, nebo teď. Děkuji Ti, Pane Bože, že jsem Čech. Že jsem bordelář a nemám domeček jako ze škatulky. Že s nikým nesouhlasím, a nikdo nesouhlasí se mnou. My Češi víme, že každý máme svou pravdu, která sice nezvítězí, ale je nejlepší ze všech. Každý se divíme, jak jsou druzí hloupí, ale bereme to jako zajímavou anomálii přírody. Jednou se ještě bude svět od nás učit. 

Dnes už chápu, proč Margaret Thatcherová nebyla nadšena myšlenkou znovusjednocení Německa.

Německo mělo kdysi Viléma II. Potom Hitlera s jeho ideologií. Nyní má mimořádně silnou vůdkyni s idejemi naprosto odlišnými od nacistických. Stojí za ní velká část Němců. Až Německo vystřízliví, objeví se nové velké ideje s novým vůdcem a zase pak nastane období vystřízlivění a pak zase nový vůdce, atd., atd. Nazýváme to německý politický koloběh v přírodě. Tento koloběh bude věčný, pokud se nepovede Německo rozdělit na několik menších států a znemožní se jednou provždy znovusjednocení. Ale jak to dokázat? Kdo to dokáže, zaslouží si Nobelovu cenu míru s tím, že Nobelova cena míru už nebude nikdy poté udělena. Kvůli závažnosti té poslední. 

  

  

Heslo na středu

Přemýšlejte! Je to zadarmo.

(Zatím. Než někomu napadne výběr daně z přemýšlení na území České republiky, tak jako někdo kdysi přišel s nápadem, že všichni musí platit televizní poplatky.)

Nepropadejte panice

Nepropadejte panice, nastoupí-li k Vám do vlaku mladý cizinec s batohem, kalašnikovem, s granáty u pasu a s bazukou přes rameno. Nesmíme v každém cizinci hned vidět teroristu. Pokud byste pořádně četli noviny a sledovali Českou televizi, tak byste už dávno věděli, že v Evropě nejsou žádní teroristé, že jsou to jen psychicky narušení jedinci, kteří se chtějí zviditelnit.   

Nebojte se problémů

Naše dobrovolná organizace "Na pomoc nešikům" pomáhá málo fortelným spoluobčanům s řešením obtížných problémů. Například s řešením směšně jednoduchého problému, že krajíc chleba s máslem dopadá vždy na zem namazanou stranou. Přátelé, nedělejme problémy, kde nejsou. Vždyť stačí namazat krajíc na té straně, která zůstává vždy nahoře.

Stranu, která zůstává vždy nahoře, zjistíme snadno. Nejdříve si umeteme čistě podlahu a pak na ni upustíme nenamazaný krajíc. A pak již v klidu namažeme stranu, která zůstala nahoře, Vámi libovolně zvolenou vrstvou másla.

Přejeme Vám dobrou chuť!

sobota 23. července 2016

Zachraňte ovády!

Rádi zveřejňujeme :

Spolek kosmonoských přátel ovádů nás požádal o zveřejnění výzvy Zachraňte ovády! Zaráží je, že nikdo neprotestuje, že z našeho života vymizeli ovádi, dříve věrný doprovod člověka a domácího dobytku. Měli bychom si prý uvědomit, že bez ovádů se stal náš život takový nějaký chudší. Každý to prý pociťujeme, ale málokdo to dokáže odvážně a správně pojmenovat.

čtvrtek 21. července 2016

Ještě k zálivce pivem

Na zalití květin pivem, o kterém jsem už psal, použila moje žena roztok 10 litrů vody (z vodovodu, neměla již dešťovou) a 2 piv z krušovického pivovaru. Pivo bylo dvanáctistupňové, světlý ležák, 5% (objemových) alkoholu. Před chvílí jsem se díval na takto zalité květiny a očividně jim to svědčí. Samej bio notorik! A to ještě neochutnaly Plzeň.

 

Fotbal : Slíbený článek (1.)

V českém fotbale se pohybuje dost talentů, jako jinde. V českém fotbale se jenom nepohybují úspěšní trenéři kvalitního soudobého fotbalu. Není to ale důvod k zoufalství. Ani v Evropě není dost úspěšných trenérů soudobého evropského fotbalu. Řeší se to tím, že kluby, které na to mají, nakupují drahé fotbalové hvězdy. Harry Redknap, když ještě trénoval Totenham, prohlásil o Manchesteru United (tehdy trénovaném Alexem Fergusonem) asi něco takového : "Trénovat mužstvo s takovými hráči může i moje žena."

Mezi úspěšné trenéry poslední doby patří bezesporu Pep Guardiola a José Mourinho. A také Diego Simeone a trenér německé reprezentace J. Löw. Guardiola a Mourinho jsou "pachateli" toho, že fotbal se teď neustále mění. Dnes se hraje daleko takticky náročnější a kvalitnější fotbal než před rokem 2004. Simeone přišel s neúprosným "bojem zblízka" a s tréninkem k tomu uzpůsobeným. Löw dokázal převzít Guardiolovu přihrávkovou tiki-taku a naučit to reprezentanty z různých klubů. Na rozdíl od hráčů Barcelony mají němečtí reprezentanti vysokou úroveň kondice.

Nové prvky kondiční přípravy přinesl do Německa Jürgen Klinsmann spou s pozvanými americkými kondičními trenéry.

K fotbalovým hvězdám : Nikdo se fotbalovou hvězdou nenarodí. Nikdo to nemá od pána boha. Nepochybuji, že v dějinách fotbalu se objevilo obrovské množství potenciálních fotbalových hvězd, které z různých důvodů nevystoupaly na fotbalové nebe.

V životopisech všech fotbalových hvězd najdete toto společné : Všichni byli fotbalem posedlí. Pro fotbal neobětovali své dětství, své mládí, oni to tak nebrali, protože fotbal byl pro ně obrovskou vášní. Měli své vzory, měli obvykle štěstí na trenéry v dětství.

Náš fotbal zaostává za bohatou západní Evropou. Ten rozdíl je zřejmý každému, kdo se dokáže pozorně dívat a kdo fotbal hraje nebo hrál. Ten rozdíl je výrazný, ale není nezlikvidovatelný. A není k tomu spousta peněz na nákupy hvězd. Zjednodušeně řečeno : stačí naučit hráče hrát tak, jak se hraje nejprogresivnější fotbal v západní Evropě. Což je dosažitelné při splnění určitých podmínek a do dvou let. A bez zbytečných miliard. Pokud znáte pány Petrtýla a Dufka, šéfy z FK Ml. Boleslav, upozorněte je na tento článek, ať se také zasmějí, stejně jako řada čtenářů, která dočetla až sem.

Pokud jste se již zasmáli, mohu pokračovat v šíření "bludů".

Abychom se vyrovnali Západu - těm nejlepším, musíme si nastavit laťku správně vysoko. Tzn. až na samý vrchol. Nesmíme se s tím srát, jak by řekl naturalisticky založený básník.

A pak už si uděláme soupis po léta neodstraňovaných nedostatků českého fotbalu. Mezi nedostatky zařadíme také slepotu a předsudky majitelů klubů, kteří věří, že bez miliard nelze u nás hrát fotbal snů. Neposmívejte se jim, oni to tak vidí na Západě. A tam tomu také kdekdo věří.

Jsou daleko těžší problémy, než řešit nedostatky českého fotbalu. A když takový nepříliš vynalézavý ňouňa, jako jsem já, zná řešení a nedalo mu to příliš práce, pak se naskýtá otázka, jak to, že se už dávno problémy zaostávání neřešily? Jak to, že si nikdo nevšiml, že čeští trenéři nedokážou zvýšit úroveň dynamické míčové techniky na úroveň dobrých a nejlepších mužstev Západu? Kolik talentů na to doplatilo? Na to, aby někdo hrál na úrovni evropské špičky nestačí jenom talent a fyzické a psychické dispozice. V hokeji si to uvědomil Jaromír Jágr po příchodu do Kanady a tudíž konal. Konal tak, jak bylo podle jeho poznatků z NHL třeba. A protože konal velmi správně, patří mezi historickou špičku NHL, což se dá zjistit lehce. Pohledem na historické tabulky bodování hráčů NHL. A navíc dokázal nadchnout svou hrou diváky, hráče i odborníky.

Talent, pracovitost, schopnost úspěšně, prakticky přemýšlet a stále se zlepšovat nejen oficiálními, ale navíc i individuálními tréninky - to je cesta k úspěchu. Až si stotisíckrát kopnete v pohybu různými rychlostmi na odrazovou stěnu a jiné trenažéry, vzpomeňte si pak na mne. Pokud pak nebudete mít na prsou takový menší batoh na peníze místo peněženky, nebude vám nic bránit, abyste řekli : Pane bože, to je vůl, že já jsem mu věřil.

Pokud byste naopak uspěli s pomocí mých metod a chtěli se mi nějak odvděčit, tak já o peníze nestojím, mne peníze nezajímají, mne zajímají nápady a lidé se zajímavými, převratnými nápady. Takže za peníze, které byste chtěli dát mně, pořiďte třeba trenažéry ve své rodné obci. Fotbalový pán bůh vám to nezapomene.

Pokud jde o těch sto tisíc kopů (a třeba i víc) na trenažérech, to je nutnost, to se obejít nedá. Normálními tréninky se to dá zvládnout v českých podmínkách za zoufale dlouhou dobu. Trenažéry tu dobu výrazně zkracují. Trénovat je možné na nich individuálně, ve dvou a třeba i ve třech. Navíc pro každého fotbalistu vyznávajícího míčovou techniku v pohybu, techniku pro hraní zápasů v dnešní době, je to činnost velmi přitažlivá, která se dá provozovat celé hodiny. Zeptejte se na to Michela Platiniho, trojnásobného držitele Zlatého míče. Platini trénoval ve svém bydlišti jako žák celé hodiny na dunících vratech garáže, což jistě vyvolávalo radost sousedů.

Když jsem ve své rodné obci viděl dva bombarďáky, kteří trénovali na vratech od stodoly a když jsem viděl ty strašlivé, životu nebezpečné pecky z voleje, jaké uměli, začal jsem kvůli nedostatku financí trénovat tenisákem a bos na vratech rodné stodoly, u mého rodného domku, v mé rodné ulici, v mé rodné obci a v mém rodném okrese, o rodném kraji už ani nemluvě. Na hrbatém hliněném povrchu dvora s vyčnívajícími kameny to bylo docela zajímavé dobrodružství. Střelba nártem - s tenisákem pohybujícím se po zemi - znamenala střílet koncem nártu, tedy hřbetem palce a  hřbety dvou vedlejších prstů. Nepotřeboval jsem si stříhat nehty na nohou, nehty se samy obrušovaly kontaktem s povrchem dvora. Přesto jsem raději trénoval střelbu z voleje a z halfvoleje - tenisákem pochopitelně. To pak na tréninku na hřišti (zase bosýma nohama, měli jsme jen k zápasům staré, i o dvě čísla větší kopačky) kopnout třeba halfvolejem do fotbalového míče (se šněrováním) bylo jako kopnout do obrovské, kožené, napumpované koule - ve srovnání s tenisákem.

Ke konci léta jsme už neměli s čím kopat na bránu, protože muselo zůstat několik balonů na nedělní zápasy. My jsme totiž rozstříleli spoustu balonů o brankové tyče. Někteří bosi, někteří (zámožnější) v gumoplátěných kopačkách, nebo teniskách, či tzv. cvičkách. Cit pro míč v bosých nohách (ztvrdlých od střelby) byl daleko větší než v tehdejší obuvi.

(Pokračování k trenažérům ještě bude. Na to můžete vzít jed z Vaší jedovaté levačky.) 
     
   

Zálivka květin pivem

Žena někde četla, že se vyplatí zalévat květiny pivem. Nemohu to hodnotit po krátké době tak, jak by to mohli odborně uchopit asi kosmonoští amatérští výzkumníci, ale zdá se mi, že petunie nápadně ožila. Možná by ožila i bez piva, kdoví. Možná také ne. Až se objeví nové zajímavosti, ozvu se. Pověstně zodpovědní kosmonoští amatérští výzkumníci si jistě položí otázky : Je pivo hnojivo, nebo zalévací kapalina, nebo obojí? Může se opít muškát? Kdy může být podávání alkoholu květinám trestné?

Gustav tvrdí, že po zalévání pivem mu prý utekly macešky i s květináčem. Ještě je nenašel. Asi šly pěšky po silnici do světa jako ten holub, kterého jsem na vlastní oči před několika léty viděl, když šel pěšky do Chudoples.     

úterý 19. července 2016

Ibrahimovičova paráda na pláži v Los Angeles

Najdete na Novinkách.cz v úseku Sport. Ukázka jak vypálit pecku jako z děla s vysoce letícím míčem. Vleže ve vzduchu na boku. Ten písek na pláži je dobrý terén na trénink takové střelby. Ta ukázka je něco jako nůžky střihnuté dopředu v letu na boku.

Deník Právo 18.7. 2016

Rozhovor redaktora s režisérem Dušanem Rapošem :

Co vám Karel Kryl při vašem setkávání objasnil?
"Říkal mi například, že by se člověk neměl zabývat malichernostmi. Zásadní poznání pro mě ale bylo, když mi řekl, že pokud mi někdo v životě ublíží, pak on je ten nešťastný a je třeba ho litovat. Dobrý a šťastný člověk vám neublíží. 

Je to velká pravda, na kterou jsem si mnohokrát v životě vzpomněl. V branži, ve které se pohybuji, se někdy dělají veliké podrazy a některé vás třeba tak říkajíc i zlomí."
(Dušan Rapoš je filmový režisér a skladatel, režíroval např. Fontánu pre Zuzanu. Napsal i operu, balet a hudbu k filmům. Původní profesí je totiž skladatel vážné hudby - má italskou školu.)

D. Rapoš začne natáčet nový film. Jmenuje se Muzzikanti (tak jak jsem to napsal). Děj se odehrává na moravsko-polsko-slovenském pomezí. Jak říká D. Rapoš : "Tedy na místě, kde se křižují nejen genetické informace, ale i hudební žánry a mentalita. Je to oblast, kde se nežije lehce a tvrdě se tam pracuje. Nyní se díky filmu dostanu ke spolupráci s velkým bardem - Jarkem Nohavicou. Ve filmu bude hrát sám sebe. Ve filmu zazní samozřejmě i jeho písně. Dostat se od Kryla k Nohavicovi je pro mne velká čest." 


čtvrtek 14. července 2016

Jágrovi kdysi nešla střelba

"Když jsem přišel do NHL, neuměl jsem pořádně vystřelit. Do té doby jsem všechno vozil až do brány. Tak jsem každý den po tréninku vypálil stovky puků, až jsem jednoho dne měl možná nejlepší střelu na světě," vypravuje Jágr.

"Všechno je o tréninku a o tom, kolik tomu obětuješ a kolik toho uděláš navíc. Je to takhle jednoduché," připomíná nejproduktivnější Evropan v NHL. (Převzato z deníku Sport, pondělí 11. července.)

Jágr trénoval také se železnými puky a s olověnou vestou. Platini kopal balon jako kluk na vrata garáže a věnoval tomu spoustu času. Ovládal pak účinné trestné kopy a pokud se na velkém vápně objevil chvilku neatakován, sebejistě a jakoby nenuceně, jako samozřejmost to napálil do brány. Ronaldo skáče až 76 cm vysoko při hlavičkování. Velkou pozornost věnuje posilování.

Jenom talent nestačí. Talentovaných, rychlých, fyzicky disponovaných fotbalistů jsou dnes mračna. Jedna z možností k vyniknutí je v získání vysoké úrovně dynamické míčové techniky. Je vyloučeno získat vysokou úroveň techniky absolvováním tréninků v nějakém českém klubu. Jednak se tomu věnuje málo času, jednak pojetí tréninků neodpovídá potřebám současného evropského fotbalu vyšší a nejvyšší úrovně. Trénovat se musí pro evropskou úroveň, nikoliv pro českou ligovou úroveň. Bez individuálních tréninků navíc (po oficiálních trénincích) to nejde.

Pokud se bude pokračovat v pojetí nácviku techniky jako doposud, výsledky se nedostaví. Musí být odstraněn základní nedostatek českého pojetí nácviku techniky - nedostatek citu pro míč při pohybu míče současně s pohybem hráče.

(Budu ještě pokračovat v psaní o technickém tréninku adekvátním současnému evropskému fotbalu. Až mi to začne přesněji myslet. Budu si to muset promyslet a asi nejdříve napsat na papír. Nejlépe mi to myslí, když vidím v televizi utkání českého mužstva. To je vždycky podnětů na desítky stránek. Protože ta technika, ta prehistorická česká technika, milá paní radová, má vysoce emotivní účinek na diváka. Divák křičí, divák pláče, divák touží po smrti, nechce už žít. To nedokáže žádný český herec, žádný "režižér", jak by řekl bavič Mladý. Jak to jenom ti trenéři dělají, že i v době televize, internetu, DVD dokážou uchovat ten starobylý, ryze český fotbalově technický folklor? Jednou se k nám budou sjíždět fotbaloví experti a milovníci fotbalu z celého světa, aby zažili retro ve skutečnosti, nikoliv v záznamu.)      




V. Ch. Podbabský v roli utěšitele

V r. 1943 V. Ch. Podbabský napsal tato šlechetností nasáklá slova útěchy :

Neplač, synku, nenaříkej,
jez poctivou českou petržel,
aby ti i v těžkých dobách vydržel.

Soucitný Podbabský chtěl na jaře v r. 1943 těmito slovy utěšit velitele mladoboleslavského gestapa Daniela Kartariuse po kapitulaci zbytků německé 6. armády u Stalingradu. Pak mu asi do toho něco vlezlo, nebo neměl právě na známku, takže dopis neodeslal.




úterý 12. července 2016

Ztracený pacient z Psychiatrické nemocnice Kosmonosy

Bližší informace na webu města www.kosmonosy.cz. Jedovaté jazyky k tomu ihned dodávají, že se nemohou dočkat zprávy o tom, že skupina parlamentních politiků vlezla v Praze do autobusu a nechtějí vystoupit, naopak požadují zavézt zdarma do Psychiatrické nemocnice Kosmonosy. Jedovaté jazyky se domnívají, že řidič autobusu by je tam bez váhání odvezl, a to i na svoje náklady.

neděle 10. července 2016

Pozor! Ve 21.00 hod. ...

Ve 21.00 začíná finálový zápas fotbalového mistrovství Evropy Portugalsko - Francie.

Takže dnes by měl být znám mistr Evropy. Držitel titulu Statečná srdce je již znám. Je jím reprezentační mužstvo České republiky, které se mistrovství zúčastnilo, i když důvodně a zcela realisticky předpokládalo, že dostane na prdel. Prosím čtenáře, aby povstali, nasadili si důstojné pokrývky hlavy a poté smekli na počest našich prostých, skromných hrdinů, kteří se nechtějí od nás lišit a kopají do balonu jako my, běhají jako my a někteří dokonce pijí jako my.

To zbabělí Němci, kteří se bojí porážky jako čert kříže, nehráli jako my systémem "Každý pes jiná ves", ale raději se naučili hrát kolektivně, přesně, rychle, promyšleně. Fuj! Je mi špatně z pomyšlení, že i u nás se našli lidé, kteří je obdivovali. Kolaboranti retardovaní!    

Radnice se nám odhaluje

Pod takovým názvem zveřejnil p. David Odnoha na svém webu www.nasekosmonosy.cz informaci s fotografií. A k tomu dodává Raut Kosmonosy : Radnice se nám navíc také vybarvila. A jak, mein Gott!

Melisssa

Sbohem a šáteček, bylo toho za ty prachy dost.
Uchovávej peněženku, kterou jsi mi zcizila,
jako vzácný nadčasový skvost.
Melisssa byla růže, Melisssa byla včela,
Melisssa byla Molotovův koktejl
hozený do kostela.

Pozdně dopolední pozdrav čtenářům z ciziny

Přátelé, přijměte pozdrav ze středočeského městečka Kosmonosy ležícího nad řekou Kosmonoskou. I když zlé jazyky tvrdí, že žádná Kosmonoska neexistuje, my tu Kosmonosku jednou najdeme.

sobota 9. července 2016

Moravská internetová perla

Diskutér na dnešních Novinkách.cz : Pamatuj, že nad chlastem ještě nikdo nikdy nevyhrál, jenom Moraváci dokázali remizovat.

Sobotka mě důrazně žádal, abych zůstal ve funkci, tvrdí prý Juncker

Přitom Zaorálek by byl rád, kdyby Juncker skončil. Sobotka asi by rád do Bruselu. Na nějaké dobře placené místo. Informace o Junckerově tvrzení jsou na Novinkách.cz.

Sobotka ovládá takovou tu politickou hatmatilku. Ke všemu se dokáže vyjadřovat jako velký státník. To tito mladí hoši ovládají. Oni jenom nedokážou poznat, že někdo je využil například k levnému získání OKD a 40 000 hornických bytů. Oni tito mladí hoši vezmou cokoliv, jakoukoliv funkci. Dnes třeba ministra zdravotnictví, zítra ministra financí, pozítří ministra obrany. A všechno sebejistě okecají. Všechno mají v malíčku. Vzpomeňte si, jak se kdysi madame Peake rozhodla převzít zodpovědnost za ministerstvo obrany. Teď se objevila další velmi aktivní mladá žena, ministryně školství Valachová.  Jsem zvědav, jak si povede.

Měl jsem možnost pozorovat, jak mladé dámy nastupovaly do funkcí ve firmách, kde jsem pracoval. První, co podnikly, byla návštěva kadeřnice, pak koupě kvalitního zimního kabátu, či letního elegantního oblečení. Tím chtěly dokázat, že jsou ty správné, ty vysoce inteligentní, že jsou ty nejvíce vhodné. Takové prkotiny jako zákony, předpisy, normy, bezpečnostní předpisy je nezajímaly, protože to je jenom pro neschopné. Hvězda vždycky všechno ví, protože byla přece vybrána pro své schopnosti. A abych nebyl nespravedlivý, pitomých suverénních kariéristických chlapů jsem viděl také dost.



Dobře seřízená německá mašina až na 3. místě, stejně jako Wales

Jak to udělal německý trenér Löw, že všichni němečtí reprezentanti hráli velmi promyšlený fotbal s Guardiolovými přihrávkami? Z Bayernu, kde to učil Guardiola, byli jenom někteří, přitom všichni se jevili, jako že ty přihrávky mají zažité. Takový Boateng přihrával lépe než v Bayernu. Löw to Guardiolovo pojetí ještě vylepšil v dalších detailech.

Přesto Němci prohráli, protože malý francouzský vlčák Griezmann nechtěl rezignovat, a to díky tomu, že je připravován v Atlétiku Madrid trenérem Diegem Simeonem, který vyznává válku po celé ploše hřiště a po celý zápas. 

V r. 1946 napsal největší hornostakorský básník, píšící pod pseudonymem Rodná hrouda

"Život začíná teprve až po osmdesátce, nemusíte chodit, všude vás dovezou."

Co také řekl, či napsal Albert Einstein

"Americký národ je výborným příkladem národa, který přešel od barbarství k dekadenci, aniž by poznal civilizaci."

Dementi nám poslali dementi

Dementi nám poslali dementi,
že nejsou dementy.
Naopak my jsme prý dementy,
kterým nepomůže žádné dementi.


Generál Laube

Jak uvádějí Lidovky.cz 19. června, generál policie Laube, náměstek policejního ředitele Tuhého, byl v StB v 80.létech. Také Euro.cz se k tomu vyjadřuje a vysvětluje, jak mohl Laube projít prověrkami. 

čtvrtek 7. července 2016

Dnes 2. semifinále fotbalového mistrovství Evropy

Francie - Německo. Začátek ve 21.00 hod.

Tiskové prohlášení Psychiatrické nemocnice Kosmonosy z loňského roku

Toto prohlášení k útěkům pacientů najdete na internetových stránkách této nemocnice v úseku Aktuality. Narazil jsem na to až nyní. Žijeme v zajímavé zemi. V prohlášení je řada závažných informací. Přesto svůj podíl viny mohou nést i lékaři, nejenom soudci. Právě vloni se objevily v tisku informace, které ukázaly na další problémy.

Pacient zadržen

Nebezpečný pacient se sexuální deviací, který utekl z kosmonoské psychiatrie, byl zadržen v Č. Budějovicích. Nikde není psáno, zda kladl při zadržení odpor. Také jsme se nedověděli, zdali naopak při zadržení iniciativně pomáhal. Dnes policie praktikuje velmi strohá prohlášení. Jak jinak by se třeba četla např. informace, že policista musel (při nečekaném útoku pachatele mačetou) použít v sebeobraně pokrývačskou střešní lať, kterou pachatele několikrát přetáhl. Pachatel si pak stěžoval na GIBS, takže policistovi bude zkrácen plat po tři měsíce o 20% a musí se pachateli omluvit v tisku. Policejní stát tu nedovolíme! Poslanec Kalousek, sympaťák již od pohledu, by k tomu řekl asi něco v takovémto duchu : Nepřipustíme, aby tu vládli policejní plukovníci!

    

středa 6. července 2016

Dnes 1. semifinále : Portugalsko - Wales

Začátek utkání ve 21.00 hod.

Dnešní informace z TV

Policie hledá nebezpečného pacienta z kosmonoské psychiatrické nemocnice. Zpráva byla napsána na obrazovce dole na informační liště, na které běží psané zprávy při vysílání TV zpravodajství.

Občané, nepropadejte panice. Jde jenom o neškodného nebezpečného pacienta. Všechno se zase vysvětlí. Dost možná se jenom vrací pozdě z povoleného výletu na Tahiti.  

úterý 5. července 2016

Zajímavá informace z naší školy

O společnosti Metalog. Najdete na webu města Kosmonosy.

Politicky korektní občan píše politikovi X. Y.

Pane! Jenom to, že jsem slušně vychovaný člověk a politicky korektní občan mě nutí, abych neřekl to, co si ve skutečnosti o vás myslím. Jsem proto bohužel nucen se vyjádřit co nejslušněji a politicky co nejkorektněji : Pane, vy jste blb, až to mlátí dveřmi!

neděle 3. července 2016

Heslo na čtvrtek 7. července

Nechytejte na první šlápnutí jako moped z doby Karla IV., o kterém se zmiňuje největší anonymní pojizerský básník Vilém Chrást Podbabský ve své "Sbírce básní pro každodenní zdravotně nezávadné použití".

Hesla na pondělí

Svobodu vězňům vlastního myšlení!

Svobodu vězňům cizích myšlenek!

pátek 1. července 2016

Renato Sanches

Obrovská vycházející hvězda. Tento Sanches se doopravdy píše s "es" na konci. Kupuje ho Bayern za miliardu korun. Sanches má 18 let a je to už hotový fotbalista. Mimořádný fotbalista. Hráč obrovské důležitosti pro mužstvo, protože je univerzál s velkým pracovním prostorem. V obranné práci neúnavný dobrman, v ofenzivě bleskový technik, střelec a špílmachr. Znovu opakuji, že je mu teprve 18 let. Je to výsledek práce trenérů fotbalové akademie Benfiky Lisabon. A pochopitelně výsledek jeho píle a posedlosti fotbalem. Univerzálové takových kvalit se nerodí každý rok. Dříve to byli slavní nizozemští "pitbullové" Davids a Seedorf. A také vysoký černý Francouz Patrik Vieira, který hrál v Arsenalu Londýn v době, kdy tam hráli i Thierry Henry, Bergkamp a "mušketýr" Pires.

A na závěr bych chtěl sdělit, že pan Dýčka, se kterým si dopisuji, připravuje svého devítiletého synka jako univerzála, jak dokazují videa, která mi občas posílá. Synek k tomu má vlohy. Má to v sobě : velký akční radius, chuť podstupovat a vyhrávat obranné souboje, vidění hřiště (přehled), útočné výpady a hodně nastřílených branek. Já jsem v jeho létech věděl jenom, jak vypadá balon a že se s ním dá házet nebo kopat.

Chramostu a Václava Kadlece v dětství připravovali jejich příbuzní individuálními tréninky. Připravovali je na posty útočníků, takže v defenzivě nejsou nijak zvlášť platní. Už za Jana Žižky z Trocnova se hovořilo o tom, že je třeba vychovávat univerzály, že fotbalový vývoj k tomu spěje. Kde ale vzít v Čechách univerzály, když skoro nikdo nechce běhat a trenéři mají odpor k tréninku dynamické techniky. Nebo nevědí, jak to trénovat?    

Generál Randák o tom, co potkalo jeho, Šlachtu a mnohé další

Generál Randák v článku na Parlamentních listech.cz "Likvidace nepohodlných lidí probíhá pořád stejně. Jako přes kopírák." uvádí spoustu závažných informací a názorů.

Článek najdete v úseku Aréna. Klikněte na Arénu a pak na Rozhovory. Článek pochází ze čtvrtku 30. června.