středa 27. července 2016

Fotbal : Slíbený článek (2.)

Viděl jsem v TV utkání Plzeň - Karabach. Po takových utkáních přemýšlím o tom, proč naši normální mladí zdraví kluci neumějí pořádně kopnout do balonu a zda se vůbec chtějí zlepšovat. Stále stejné nedostatky. Současný dobrý evropský fotbal není možné hrát s takovou míčovou technikou. Současný kvalitní evropský fotbal mohou hrát i ti naši dřevění hoši, stačí je naučit kopat do balonu tak, jak se to dělá v Evropě. Naši dřevění kluci, stejně jako jejich trenéři se asi domnívají, že se s tím nedá nic dělat. Čeští trenéři stojí u postranní čáry a pobouřeně sledují, jak jejich svěřenci nedodržují taktiku. To, že hráči mají obrovské nedostatky v práci s míčem, jim nevadí. Nyní napíšu něco, co asi českým trenérům a také hráčům asi ještě nikdo nikdy neřekl : Fotbal se bez kvalitní dynamické techniky dnes nedá úspěšně hrát. Nevěřte na zázraky. Stejně tak se nedá hrát bez potřebné kondice a bez taktické discipliny. O kondici a taktice to u nás ví kdekdo. Jenom technice se nevěnuje odpovídající pozornost.

Naši fotbalisté hrají moderní fotbal bez správného tréninku techniky. Pokud neabsolvovali úspěšný trénink techniky zaměřený na detaily každé míčové manipulace, na detaily různých druhů střelby, na detaily různých druhů přihrávek, na detaily driblérských akcí, na detaily protiútoků, na detaily kombinačních akcí, na detaily hlavičkových zásahů, na detaily výbušných startů - tedy pokud takový trénink neabsolvovali, nemá náš fotbal v Evropě šanci. Trenér Hřebík, který je jinak velmi důkladný detailista, říká : "Vývoj dnešního fotbalu vyžaduje rychlost. Běžeckou rychlost, rychlost myšlení, vnímání, prudkost přihrávek. Z toho pramení tempo hry včetně herních návyků, návyků pracovat a řešit rychle herní situace na malém prostoru, pod tlakem. A k tomu správný systém organizace hry v obranné činnosti a vědomé součinnosti při řešení útočné fáze. K tomu disciplína."

S tím, co řekl, souhlasím. Musím ale dodat, že stejně neuspějeme. To, co uvedl, se v Evropě už praktikuje a se spoustou hráčů lepších technicky než jsou naši hráči. Sny o tom, že je možné zvýšením rychlosti hry, zvýšením rychlosti práce s míčem dosáhnout v Evropě vysoké úrovně a tedy dosáhnout i na úspěchy, zůstanou jenom sny. Aby se naplnily představy trenéra Hřebíka a dalších našich trenérů a majitelů klubů, musí se hráči nejdříve naučit kopat do balonu tak, aby technicky stačili na hru ve vysokých rychlostech. Jinak si kvalitní soupeř zase zgustne na spoustě zbrklých a špatných přihrávek, což využije k bleskovým protiakcím. Bez snížení chybovosti v přihrávkách, v driblinku, v kombinacích, bez zaostávání ve hře hlavou nemáme šanci. Každý hráč se tedy musí naučit základům dynamické míčové techniky pro dnešní fotbal, což se u nás nedělá, protože se neví jak, i když se ví spousta dalších důležitých věcí, které také patří k přípravě hráčů. K tomu, aby se hráči zlepšili, se musí používat metody, které vedou k úspěchu, ke zlepšení. Tedy nemohou to být metody, které slouží jenom k vyplnění tréninkové doby. Progres musí být viditelný, a to v krátké době.

A nyní to, na co nesmím zapomenout : nesežral jsem všechnu fotbalovou moudrost ("a to ještě bez tepelné úpravy"). Pokud jste si všimli, píšu stále o tréninku dynamické techniky. Nejsem trenér, jenom mi kdysi napadlo oprášit prastarý individuální, statický trénink střelby na vrata od stodoly, který jsem upravil pro dnešní dobu - pro trénink základů dynamické míčové techniky. Tedy pro výslovně nestatický trénink techniky. Používáním vhodných trenažérů se dá naučit spousta věcí z dynamickotechnického rejstříku a na úrovni, na kterou se to nedá naučit tak snadno jinými mně známými metodami. A navíc naučit v krátké době. A pokud se (už na vyspělém stupni) zařadí moje specialita - trénink dynamické míčové techniky tzv. nadmaximální rychlostí - bude to už vrchol světového fotbalu. Trénink  v nadmaximální rychlosti je vrchol, tudíž je vyloučeno jej používat bez pořádného zvládnutí individuálního tréninku ve vysokých rychlostech. Pozor! To, co jsem napsal, není škodolibá mystifikace.

Takže nakonec : Individuálně 100 000 kopů a potřebných míčových manipulací s využitím různých, dobře volených trenažérů - základ pro uvažování o možném úspěchu. V americkém, ještě černobílém starším filmu z prostředí amerického fotbalu jsem už před mnoha léty viděl trenažéry pro potřeby tréninku tehdejšího amerického fotbalu. Už tehdy věděli, jak pokročit dále. Pro neinformované : Americký fotbal je jiný druh sportu, než u nás rozšířený fotbal (který patří pod UEFA a FIFA).

P.S. Technicky a fyzicky dobře připravený hráč koná jinak a lépe, než technicky zanedbaný hráč. Aby dnes hráči hráli kolektivně a na úrovni, musí individuálními tréninky získat patřičnou techniku pro hodnotný kolektivní fotbal. Fotbaloví vědci ze 146 zemí světa prý zjistili, že divákům se líbí víc kvalitní technický fotbal a že míň při dobrém technickém fotbalu klejí a méně je postihují infarkty. Do některých zemí prý tato zpráva ještě nepřišla. Asi ucpané telefonní dráty.