pátek 1. července 2016

Renato Sanches

Obrovská vycházející hvězda. Tento Sanches se doopravdy píše s "es" na konci. Kupuje ho Bayern za miliardu korun. Sanches má 18 let a je to už hotový fotbalista. Mimořádný fotbalista. Hráč obrovské důležitosti pro mužstvo, protože je univerzál s velkým pracovním prostorem. V obranné práci neúnavný dobrman, v ofenzivě bleskový technik, střelec a špílmachr. Znovu opakuji, že je mu teprve 18 let. Je to výsledek práce trenérů fotbalové akademie Benfiky Lisabon. A pochopitelně výsledek jeho píle a posedlosti fotbalem. Univerzálové takových kvalit se nerodí každý rok. Dříve to byli slavní nizozemští "pitbullové" Davids a Seedorf. A také vysoký černý Francouz Patrik Vieira, který hrál v Arsenalu Londýn v době, kdy tam hráli i Thierry Henry, Bergkamp a "mušketýr" Pires.

A na závěr bych chtěl sdělit, že pan Dýčka, se kterým si dopisuji, připravuje svého devítiletého synka jako univerzála, jak dokazují videa, která mi občas posílá. Synek k tomu má vlohy. Má to v sobě : velký akční radius, chuť podstupovat a vyhrávat obranné souboje, vidění hřiště (přehled), útočné výpady a hodně nastřílených branek. Já jsem v jeho létech věděl jenom, jak vypadá balon a že se s ním dá házet nebo kopat.

Chramostu a Václava Kadlece v dětství připravovali jejich příbuzní individuálními tréninky. Připravovali je na posty útočníků, takže v defenzivě nejsou nijak zvlášť platní. Už za Jana Žižky z Trocnova se hovořilo o tom, že je třeba vychovávat univerzály, že fotbalový vývoj k tomu spěje. Kde ale vzít v Čechách univerzály, když skoro nikdo nechce běhat a trenéři mají odpor k tréninku dynamické techniky. Nebo nevědí, jak to trénovat?