čtvrtek 14. července 2016

Jágrovi kdysi nešla střelba

"Když jsem přišel do NHL, neuměl jsem pořádně vystřelit. Do té doby jsem všechno vozil až do brány. Tak jsem každý den po tréninku vypálil stovky puků, až jsem jednoho dne měl možná nejlepší střelu na světě," vypravuje Jágr.

"Všechno je o tréninku a o tom, kolik tomu obětuješ a kolik toho uděláš navíc. Je to takhle jednoduché," připomíná nejproduktivnější Evropan v NHL. (Převzato z deníku Sport, pondělí 11. července.)

Jágr trénoval také se železnými puky a s olověnou vestou. Platini kopal balon jako kluk na vrata garáže a věnoval tomu spoustu času. Ovládal pak účinné trestné kopy a pokud se na velkém vápně objevil chvilku neatakován, sebejistě a jakoby nenuceně, jako samozřejmost to napálil do brány. Ronaldo skáče až 76 cm vysoko při hlavičkování. Velkou pozornost věnuje posilování.

Jenom talent nestačí. Talentovaných, rychlých, fyzicky disponovaných fotbalistů jsou dnes mračna. Jedna z možností k vyniknutí je v získání vysoké úrovně dynamické míčové techniky. Je vyloučeno získat vysokou úroveň techniky absolvováním tréninků v nějakém českém klubu. Jednak se tomu věnuje málo času, jednak pojetí tréninků neodpovídá potřebám současného evropského fotbalu vyšší a nejvyšší úrovně. Trénovat se musí pro evropskou úroveň, nikoliv pro českou ligovou úroveň. Bez individuálních tréninků navíc (po oficiálních trénincích) to nejde.

Pokud se bude pokračovat v pojetí nácviku techniky jako doposud, výsledky se nedostaví. Musí být odstraněn základní nedostatek českého pojetí nácviku techniky - nedostatek citu pro míč při pohybu míče současně s pohybem hráče.

(Budu ještě pokračovat v psaní o technickém tréninku adekvátním současnému evropskému fotbalu. Až mi to začne přesněji myslet. Budu si to muset promyslet a asi nejdříve napsat na papír. Nejlépe mi to myslí, když vidím v televizi utkání českého mužstva. To je vždycky podnětů na desítky stránek. Protože ta technika, ta prehistorická česká technika, milá paní radová, má vysoce emotivní účinek na diváka. Divák křičí, divák pláče, divák touží po smrti, nechce už žít. To nedokáže žádný český herec, žádný "režižér", jak by řekl bavič Mladý. Jak to jenom ti trenéři dělají, že i v době televize, internetu, DVD dokážou uchovat ten starobylý, ryze český fotbalově technický folklor? Jednou se k nám budou sjíždět fotbaloví experti a milovníci fotbalu z celého světa, aby zažili retro ve skutečnosti, nikoliv v záznamu.)