středa 13. června 2018

Tomáš Rosický trénoval v dětství i v obýváku

Spolu se svým otcem a starším bratrem. Vím o dalším nadějném žákovi, který také trénuje i v bytě. Také se svým otcem. Zajímají mě jakékoliv informace o tom, jak to bylo v dětství se špičkovými fotbalisty a hokejisty. V životopisech hvězd bývají veledůležité detaily z dětství zmíněny obvykle jenom letmo. Tomáš Rosický a Jaromír Jágr by měli napsat knihy pro mládež s nějakým zkušeným sportovním novinářem, který by chápal důležitost detailů, které odlišují sportovní růst mimořádných hráčů od hráčů méně výrazných, či méně úspěšných.

O úspěchu, či neúspěchu rozhodují detaily. Opakuji - o úspěchu, či neúspěchu rozhodují detaily. A těch detailů je spousta! Jaromír Jágr je snad mistrem světa v pozornosti k detailům hokejové individuální přípravy - podle toho, co jsem doposud zjistil.  A Jaromír Jágr je na druhém historickém místě v bodování (góly plus přihrávky) kanadské hokejové ligy - NHL! Před ním je už jenom Wayne Gretzky! Jaromír Jágr je nejvýše postaveným evropským hráčem v bodování NHL!

Pochopitelně trénovat v obýváku neznamená, že to zaručuje v budoucnosti sportovní slávu. Ale signalizuje to pro mne tu sportovní posedlost, jaká často provází ty "sandokany", kteří dokážou dostat do varu desetitisíce diváků na stadionech.