čtvrtek 28. června 2018

Výchova fotbalisty pro vyšší evropskou úroveň (3)

Stejně jako zemědělci chovají domácí dobytek extenzivně, nebo intenzivně, může se praktikovat extenzivní, či intenzivní "chov" fotbalistů. Nevěříte? Islanďané se věnují úspěšně intenzivnímu "odchovu" hráčů už po léta, zatímco u nás se už přes sto roků provádí extenzivní "odchov". Island má celkem asi 320 000 obyvatel, takže i kdyby chtěli, tak na extenzivní chov hráčů nemají podmínky. Nemají na to potřebný počet hráčů, hřišť jako u nás, takže museli vymyslet svou metodu, jak z minima hráčů vychovat několik reprezentantů pomocí originální metody intenzivního islandského odchovu fotbalistů. A zatím co my jsme do Ruska na mistrovství světa nejeli, Islanďané jeli a hráli fotbal, za který se nemusejí stydět. Kdybych měl volit, tak bych se raději šel podívat na islandskou reprezentaci než na naši.

Na internetu jsou články o tom, jak to dělají. Kdysi jsem napsal na svém blogu o tom, jak jsem na designerské škole používal heslo : Když to nejde nějakým způsobem, udělej to jinak.

Není třeba se pokoušet něco vyřešit vylepšováním starého řešení, může se to možná řešit jiným způsobem, úplně jiným pojetím. Mám dojem, že to heslo jsem převzal z rozhovoru s nějakým vynálezcem nebo zlepšovatelem v rozhlase nebo v televizi, nebo někde četl.

A jestliže se nedaří náš fotbal zlepšovat, tak se musí vyhledat a použít jiné metody. Metody úspěšné. Z toho, co vidím už léta v televizi, je dobře patrné, že hlavním nedostatkem našich fotbalistů je nedostatečná kvalita techniky. A protože se technické nedostatky přičítají nedostatku talentu hráčů, nehledá se řešení na plošné zvýšení technických kvalit. Myslím tím hledání účinného řešení, nikoliv různé trapné pokusy, které jsou pak považovány za potvrzení názoru, že nemáme talenty, že se zase "neurodilo", že musíme čekat, až se někdy snad objeví noví Poborští, Nedvědové, Bergrové , atd.

Protože vím, jak se dá zlepšit technika, vidím jen na rozdíl od českých expertů technické nedostatky, které nejsou zapřičiněny nedostatkem talentu, ale nedostatečným, neúčinným tréninkem techniky. Dřevěnost našich fotbalistů nepochází z naší stravy, z našeho vzduchu, z naší vody a z něčeho, co tkví v české povaze, která je jiná než povaha třeba Jihoevropanů. Našim fotbalistům prostě a jednoduše chybí správné metody technické přípravy a potřebné množství času věnované technické přípravě. Umožníte-li fotbalistovi získat vysokou technickou úroveň evropských kvalit, bude na hřišti myslit a jednat jinak. Díky nabyté technické výbavě bude vidět jinak hru, hřiště a řešení situací. Bude sebevědomější, bude realizovat akce, na které dříve ani nepomyslel, protože mu k tomu chyběla potřebná technika. Evropská špička není zase tak daleko, aby se k ní nedalo přiblížit, nebo se jí vyrovnat, nebo téměř vyrovnat. Každý hráč u nás se dá zlepšit po technické stránce.A dost rychle. A ti, kteří mají potřebné fyzické a psychické předpoklady, mohou vystoupat hodně vysoko. Stačí nacvičovat techniku potřebnou pro dnešní fotbal, nikoliv pro fotbal minulosti. A věnovat tomu potřebný čas, což se dnes nečiní. A aby se zkrátila doba "rekvalifikace", je nutné používat vhodné trenažéry.