sobota 23. června 2018

Velkou úctu mimořádnému člověku Ing. Handlíkovi

Dnes na Novinkách.cz. Sedmdesátiletý Ing. Vladimír Handlík z boleslavského Leteckého muzea Metoděje Vlacha dokázal přeletět z Boleslavi do Francie a zpět na replice francouzského letounu z 1. světové války Caudronu G.3. Stavba repliky trvala 8 let.

Ing. Handlík byl dříve jednatelem firmy Škoda Energo a také špičkovým leteckým modelářem světové úrovně. Pokud se nemýlím, tak dnes stojí v čele boleslavského leteckého muzea. Ing. Handlík byl v minulosti mistrem světa a také mistrem Evropy v kategorii létajících radiem řízených maket letadel. Maketa letadla je velmi přesným modelem skutečného letadla postaveným ve velikosti menší než je velikost skutečného letadla. Stavba maket letadel a lodí trvá třeba rok, dva roky i více! A teď si představte, že stavitelé létajících maket s těmito úžasnými ukázkami lidské dovednosti jdou do vzduchu a nejednou. Viděl jsem to na letišti v Boleslavi několikrát. Preciznost, pečlivost potřebné pro zhotovení maket vyrážejí dech.

Ing. Handlík se stal mistrem světa a Evropy právě s radiem řízenou maketou Caudronu G.3! Viděl jsem ji kdysi na letišti a tato maketa neměla dnes běžná křidélka na koncích křídel, ale podle skutečného Caudronu měla dnes asi už dávno nikde nepoužívané nakrucování konců odtokových hran! Už si nepamatuji, jak se to dělalo za 1. sv. války a také nevím přesně, jak to vyřešil Ing. Handlík. Také nevím, zda replika Caudronu, se kterou letěl do Francie a zpět, měla nakrucování konců odtokových hran, nebo soudobá křidélka.

Letecké muzeum je na boleslavském letišti v nové budově.