pondělí 25. června 2018

Výchova fotbalisty pro vyšší evropskou úroveň (2)

(Pokračování ze 14. 6. 2018.)

2. skupina problémů se týká definování toho, co je vlastně evropský fotbal vyšší úrovně. Popis evropského fotbalu vyšší a třeba i vysoké evropské úrovně musí odpovídat rozsáhlosti problematiky. Z popisu vyplývají nároky na hráče a trenéry. Např. u hráčů se musí pracovat výhradně s pojetím, že každý hráč musí být připravován jako fotbalový univerzál. O univerzálech se mluví už desítky let. Univerzálové, budou-li u nás připravováni již teď, předběhnou Evropu. Takže bude zapotřebí definice soudobého i budoucího univerzála. Pokud se má náš fotbal změnit, musí se nastavit vysoká laťka a podle toho volit fyzické požadavky, stanovit kontrolní pojetí pro dosažení vysoké úrovně. Jenom hráč vysoké fyzické připravenosti, s požadovanou akcelerací pro soudobý fotbal, s taktickou disciplinovaností a ve srovnání s dneškem o hodně vyšší technickou výbavou pro práci na kterémkoliv postu může hrát bez problémů v různých mužstvech s různými trenéry na různých postech.

Jeden prastarý poznatek : Chci-li na hřišti dominovat, musím být o třídu lepší než spoluhráči a hráči soupeře. Je to samozřejmě pravda, ale jak vidno, většina hráčů v naší lize, a to i v dnešní době záznamové techniky, neodstraňuje své nedostatky. Po léta je vidím hrát téměř stejně. Stejně jako jejich trenéři si s tím nelámou hlavu.

Do vyšší technické úrovně evropského fotbalu patří běžné fotbalové prvky, jako jsou přihrávky, hlavičky, střelba se zpracovaným míčem, střelba bez přípravy, tlumení míče, starty s míčem z místa,
vedení míče, sprinty s míčem, akcelerace s míčem nebo bez míče, různé formy driblinku, trestné kopy, rohové kopy, penaltové kopy, vypichování míče, odebírání míče, zpracovávání obtížných míčů, předstírání střelby, předstírání přihrávky, kopání oběma nohama, souboje v různých situacích, řešení situací po vyhraných soubojích, práce s míčem v pohybu v různých situacích a v různých rychlostech, atd. tedy to, co je běžně k vidění na našich stadionech. Rozdíl je jenom v daleko vyšší úrovni osvojení těchto prvků. Tedy v přesnější práci s míčem, ve větší rychlosti práce a běhu s míčem a ve zvládnutí všech potřebných prvků v daleko větší kvalitě. Dnešní fotbal není o sólových vystoupeních jednoho fotbalového kouzelníka, dnešní špičkový fotbal je náročná kolektivní hra, kolektivně hrajících, individuálně technicky a takticky vyspělých bojovníků. Fotbal se v Evropě vyvíjí, je např. jiný než se hrál v r. 2004 v roce mistrovství Evropy, kde naše reprezentace odehrála nádherné utkání s Holandskem. Také špičkový světový hokej je jiný, než v 90. létech, kdy v Kanadě exceloval J.Jágr.