úterý 20. března 2012

I když to zase projde bez povšimnutí

I když to projde zase bez povšimnutí, znovu se zmíním o tom, kde se nalézá spousta peněz pro Kosmonosy.

1. Na silnicích. Měřením rychlosti se dají získat statisíce ročně. Možná i milion. Kdo je lakomý a nechce přispět, bude jezdit podle předpisu. Protože hodně chodím po svých, vím, jak je nebezpečné přecházet v některých částech města silnici. Vím, jak někteří předjíždějí a v jakých místech. Slovo prevence asi našim zastupitelům nic neříká. Až tu někoho přejedou, tak se začne měřit. Musí se bát bezohledové za volanty, či řidítky, nikoliv rodiče malých dětí nebo staří, namáhavě chodící lidé. V ulicích se občas objevují zatoulaní psi, kočky, na okrajích obce zajíci, bažanti a srny. S tím ovšem frajeři na motorkách a v autech nepočítají, i když každý z nich se předvádí jako přezkušený suverén, kterého nic nemůže překvapit. Je "dojemné" pak vidět v televizi někoho takového, jak vypráví o tom, že v zatáčce byl písek nebo výmol po zimě a on tam vlítl jak Valentino Rossi a od té doby je na invalidním vozíku. Spousta motorkářů předpokládá, že jenom oni mohou porušovat předpisy a že ti ostatní je vidí, nejsou opilí nebo zdrogovaní a budou dodržovat vůči nim předpisy.

Další peníze bude možné získat postihem lotrů se řvoucími výfuky. Jsem-li se psem na kopci nad cyklokrosem, tak nejen vidím, ale i slyším motorku vyjíždějící z Chudoples!!! To autobusy a naklaďáky nedokážou. Občany bydlící u průtahů přes Kosmonosy zajímá, kdy už konečně se s tím udělá pořádek. Doporučuji těm, kteří se o to mají postarat, aby strávili třeba šest hodin někdy za hezkého počasí odpoledne v sobotu u silnice např. na "Hypšově" náměstí nebo u hřbitova. Tento problém už měl být dávno vyřešen!!! Pokud se nasadí velké pokuty, tak z ulic řev z výfuků téměř zmizí. Kdysi frajírci považovali za nutné demonstrovat pohrdání předpisy ježděním bez poznávací značky. Nasazením tvrdých pokut tento problém téměř zmizel. Jenom totální magor by platil takové obrovské pokuty za dětinské machrování. V současné době nemají strážníci a policisté, pokud jde o hluk, možnost sjednat v tomto směru pořádek. V předpisech je něco o tom, že se nemá tropit velký hluk, ale není vůbec stanoven postih! Toto je problém pro starosty, poslance, vládu a vedení dopravní policie. Pokuta musí být nejméně 5000 Kč, aby si každý rozmyslel hrát si na závodníka od jara do zimy. Měření hluku musí být přesné, jednoduché, nikoli ve zkušebnách, ale u silnic. Přístroje musí být levné. Ovšem v naší republice se to udělá nejdráž v Evropě a někdo si namastí nehorázně kapsu. Na velmi potřebné akci.

2. Velké, přímo nehorázné prachy se válejí na fotbalovém stadionu. Ke shrabání stačí mít ty správné hrábě. Aby bylo možné hrabat, musely by existovat předpisy umožňující městu provozovat fotbalový oddíl. Pokud existují, pak by se správnými hráběmi nestál po nějaké době fotbal ani korunu, naopak by na sebe vydělával a vydělával by i pro město. V tomto případě se předpokládá, že je to možné dokázat jenom s lidmi schopnými pracovat netradičně, kreativně a zarputile. To už není pro rutinéry, kteří nikdy nic nového nevymysleli.

Už vloni ještě u p. Odnohy jsem o tom psal. Ani jeden dotaz tehdy na mne nikdo nevznesl, nikdo také nevyjádřil pochyby. Prostě bralo se to jako úlet nebo jako nesmysl.