sobota 3. března 2012

Posypová sůl

Jsem zvědav, zda se u nás zahájily potřebné kroky v souvislosti s polskou posypovou solí. A také se solí, která nepochází z Polska a která je potravinářská. Měla by být kontrolována. Stejně jako kuchyňské oleje a ryby nejen z Polska. Možná si někteří vzpomenete na obrovský skandál kdysi ve Španělsku, kdy hodně lidí doplatilo na to, že tam někdo do olivového oleje přimíchával průmyslový olej kvůli kšeftu. Takže nejen v Číně, ale i v Evropě můžeme očekávat, že něco, co si říká podnikatel, přimíchá do potravin cokoliv, pokud na tom vydělá. V Číně děti dostávali v potravě melamin.

U nás, jak známo, je mimořádný výskyt rakoviny tlustého střeva. Zajímalo by mě, jak se kontrolují uzeniny a příměsi do nich. A také by mě zajímalo, zda bude někdo ze zastupitelů v tomto směru konat a nebude to jen p. Odnoha. V regionu máme poslance, senátory, hodně starostů, hygieniky a další, kteří na rozdíl od běžných občanů mají větší šanci dosáhnout vůbec nějakých výsledků. Tresty za takové lumpárny v Polsku i u nás jsou mírné, takže darebáky neodrazují. Policie by se měla zajímat o dodávky polské soli, jak posypové tak i jedlé. O to, kdo odebíral tu posypovou sůl, v jakém množství a kam pak byla dále u nás a komu prodávána. Možná je už dávno u nás v obchodech.

Polské firmy na internetu uvádějí složení posypové soli, kterou nabízejí, o nebezpečných složkách se nezmiňují. Ty budou asi ve zmiňovaných malých množstvích příměsí, které blíže nespecifikují.