středa 26. září 2012

Poctivě pracovat a hrát fér!

Tak s tímto sloganem přichází do volební kampaně na místo senátora boleslavský Beznoska, člen ODS. Nevím jenom, koho tím sloganem vyzývá, zda sebe, nebo nás voliče, nebo spolustraníky, např. Tluchoře, Langra, Topolánka, Řebíčka, Drobila a další. Dovedete si představit, kdyby tento člověk, který byl asi duševně nejméně 10 roků mimo, přišel do poslanecké sněmovny (nikoliv senátu), zvedl tam ruku jako Vinnetou a zvolal : "Poctivě pracovat a hrát fér!" Ti bezva a fér kluci by se tam asi váleli po zemi smíchy. Každý by asi chtěl po Beznoskovi autogram pro své děti.

Pokud to nevíte, tak Beznosku podporují podle jeho volebního letáku také organizátoři Bradlecfestu Pýcha a Kubelka. A také kdejaký starosta, ale žádný dělník, žádný chudák, samé panstvo. Nedivím se už nyní, proč Pýcha neměl čas sdělit, jaktože už třetí rok neví, jaké jsou hlukové předpisy a kolik prodělal na minulém Bradlecfestu. Chlapec se obdivuje způsobům žvanění politiků a snaží se je napodobovat. Asi míří vysoko. Když jsem četl ty jeho zdvořile psané vstupy u Ku-lišáka, tak jsem cítil tentýž smrad, jaký pociťuji při četbě žvástů nějakého politika, který si myslí, že čtenáři jsou blbci a že stačí se vyjadřovat zdvořile, aby zbaštili cokoliv. Výbornou ukázkou tohoto stylu vyjadřování bylo vystoupení bývalého ministra Kocourka v televizi, kdy snahu oškubat manželku u rozvodu označil za "odklonění" peněz.

S lidmi jako Pýcha se nediskutuje, neargumentuje, to je ztráta času. Tyto lidi nezajímá férové jednání a pravda, ohledy na druhé. Tyto lidi vaše protinázory nezajímají, oni bezohledně sledují své cíle. Zákony, pokud se jim to umožní, nerespektují.

Akce Bradlecfest byla ukázkou podnikatelské bezohlednosti pro ty, kteří se ještě s lidmi tohoto typu nesetkali. Další a ještě horší ukázkou tohoto stylu je asi, pokud jsou informace pravdivé, stavba bioplynové stanice za Stakorami.

Kdysi byl v televizi pořad o nešťastných lidech, kteří si postavili velmi hezké a luxusní domy někde na okraji města. Pak se objevil mamlas, který postavil pár metrů od této parádní obytné zóny tovární halu s hlukem a celodenním provozem, protože mu to úřednická hovada povolila. Takže klesla cena domů a zmenšila se možnost prodeje. Pozor, šlo o bohaté majitele domů, kteří měli jistě také styky a stejně jim to nebylo nic platné. Kdo se nechá, pohoří. Kdo se nenechá, prodělá na advokátech poslední košili.

Jinde se zase rozhodl dacan, který v obci nebydlel, chovat uprostřed obce ve velkém prasata. Byl by přece blbý, kdyby ta prasata choval u svého domu, když si to mohl dovolit bez postihu v jiné obci.

A ještě k hluku : Někde, asi v Anglii, nedělají z posuzování hluku vědu. Místo měření hluku přístroji existují úředníci, kteří mají právo rozhodnout o přípustnosti nějakého hudebního kraválu na základě toho, co slyší. A je po ptákách, pokud se dají hezké pokuty, tak frajeři ztratí zájem na dělání kraválu, protože frajeřit bez rizika pokuty a riskovat mastnou pokutu je rozdíl. Riskovat velkou pokutu kvůli frajeřině, není pak už frajeřina, ale projev duševní nedostatečnosti. Stejně jako jezdit na motorce bez čísla. To letělo kdysi, když se za to platilo málo. Pak po drsném zvýšení taxy se z frajerů stali krotcí hošíci s čísly. Protože platit za vlastní blbost spoustu tisíců znamená jen jedno - být terčem škodolibé zábavy pro veřejnost.