neděle 30. září 2012

Ruud van Nistelrooy

Včera večer na ČT 4 vysílali pořad : Všechny góly Ruuda van Nistelrooye v Manchesteru United. Doufám, že se dívala spousta našich hráčů a trenérů. Van Nistelrooy vynikal - jak s oblibou říkají naši trenéři, hráči a televizní reportéři - výběrem místa ve velkém vápně. Van Nistelrooy, a to už naši experti neříkali, uměl vodit míč, míč ho poslouchal, neodskakoval mu od nohou nejen daleko, ale také mu neodskakoval do nevhodných směrů při zpracování. Měl prostě velký cit pro míč. Dlouhé, vysoké centry zpracovával se zdánlivou snadností, činily mu podobné problémy asi tak jako pomalá, lehko zpracovatelná přihrávka ze tří metrů. U nás není v současné době hráč, který to dokáže.

Z jeho stylu hry se dá vyčíst například, že se potkal ve svém fotbalovém životě s míčem častěji než většina fotbalistů, tedy že více trénoval než jeho okolí a více si tedy kopl do míče. A že se naučil ve velké kvalitě na rozdíl od méně pracovitých hráčů více pro hru důležitých technických prvků.

Znovu opakuji : Na dobře navržených a vhodně rozmístěných trenažérech se dá naučit individuálně a poté třeba ve dvojicích a trojicích všechno možné. Každý může získat techniku, o níž se mu ani nesnilo. Záleží jen na píli a na pozorném sledování špičkových hráčů a mužstev a na hledání tréninkových metod s využitím trenažérů, jak se naučit ty špičkové věci, které odlišují velké hráče od nevýrazných fotbalistů.

Trenažéry umožňují také kombinaci technického a kondičního tréninku, např. intermitentního tréninku rychlostní vytrvalosti. Bylo by obrovskou chybou začít trénink na trenažérech v kombinaci s kondičním tréninkem. Nejdříve se musí zvládnout na mimořádné úrovni technický trénink a pak teprve je možné zabudovat kondiční trénink. Hráč musí nejdříve poznat možnosti svých nohou, naučit se kopat oběma nohama, získat cit pro míč, zjistit, co všechno se dá dělat s míčem v pohybu, naučit se precizně prvky, které by se většina bez trenažérů nikdy nenaučila. Pak teprve může přijít kondiční zátěž s technickým nácvikem. Každý si osvojuje technické prvky za jinou dobu, podle svých možností. Pokud mi něco nejde, nerezignuji a procvičuji to tak dlouho, až to umím na potřebné úrovni. Takový přístup je to, co nevidím v naší lize. Vidím po léta u některých hráčů technické nedostatky, které se individuálně (hráči nebo trenéry) neodstraňují, i když se dají a snadno.