neděle 23. února 2014

Dlouho utajovaný severokosmonoský endemit

Možná o něm neví ani doktor přírodních věd, dr. Petříček. Ptakonoh severokosmonoský je tvor, který nemá v širém světě obdoby. Donedávna se o něm tradovalo, že na zimu odlétá do horských lesů Nového Zélandu a k navigaci využívá kromě slunce a zemského magnetického pole také nově i satelitní navigaci. Za nocí se ozývá v severních Kosmonosech volání samečka znějící jako : "Noha - noha - noha." Je to těžko uvěřitelné, ale samičky a ještě jeden zatím neidentifikovaný tvor odpovídají : "Ruka - ruka - ruka."

Informace, že ptakonoh odlétá na Nový Zéland je mylná. Na Nový Zéland na zimu odchází, odbíhá a část cesty realizuje i plaváním padiďalka severokosmonoská. Zpět se vrací z jara obvykle za pět let. Také téměř neznámý endemit. Ptakonoh severokosmonoský je patriot a na zimu zůstává na Kosmonosku. Přestože je pták,  již v listopadu v hustém křoví na Babě zapouští kořeny do země a celou zimu prohibernuje. Teplé jarní paprsky jej probouzejí a protože kořeny odumřou, začne hledat potravu. Nepohrdne brouky, sedmikráskami, jarní travičkou a protože jako jediný doposud známý živočich má recyklační schopnost, zpracovává také plastový odpad. Proto jej řadíme mezi užitečné ptactvo.

Severokosmonoské amatérské badatele nenechává spát znepokojivá skutečnost : živá ptačí mláďata donosí a porodí vždy sameček! Vysvětlení toho, jak je to možné, se zatím nepodařilo najít. O pohlaví samečka a samičky přitom není pochyb! Podle Unie severokosmonoských amatérských badatelek objasnění této neuvěřitelné anomálie by mohlo být  obrovským přínosem pro ženskou část lidské populace. Podle Institutu nefundovaných, ale zato zapálených amatérských badatelů severokosmonoských by to bylo pohromou nevídaných rozměrů.