pátek 21. února 2014

Plzeň - Šachtar Doněck

Luděk Zelenka, bývalý ligový fotbalista a v současné době televizní komentátor fotbalových přenosů, jako jediný se během včerejšího přenosu zmínil o fotbalové technice hráčů Plzně. U nás se pořád bere vážně názor, že třeba Brazilci mají techniku v krvi. Pak ovšem se naskýtá otázka, jak je možné, že švédský Jugoslávec Ibrahimovič je lepší technicky a také v jiných náležitostech než kterýkoliv současný špičkový brazilský hráč?

Problém hráčů Plzně je v nedostatečném a málo účinném tréninku techniky. S tím si nedokázal poradit ani bývalý trenér Vrba. Přitom by stačilo trénovat to, co dnešní fotbal vyžaduje : zvýšit rychlost a přesnost práce s míčem. Jinak Vrba i s tímto handicapem dokázal hodně. Zná způsoby, jak tento nedostatek do určité míry obejít. Takže je to v jeho taktice. Dohromady je to zajímavý mančaft, individuálně průměr a podprůměr. Petržela je nervózní z toho, že neumí přesně vodit míč, míč mu, přestože je hráč 1. ligy, odskakuje od nohy. Driblink zahajuje v nesprávný okamžik, v nevhodné vzdálenosti od soupeře, špatná kontrola míče zvyšuje jeho nejistotu. Petržela potřebuje odběhat potřebné množství delších úseků s vedením míče u nohy, musí běhat podél postranní čáry, aby šlo kontrolovat přímočarost vedení míče. Míč musí být udržován při zemi, nesmí mu nadskakovat, uskakovat do stran, musí být blízko u nohou i při běhu vysokou rychlostí. To je základní trénink  vedení míče, který se provádí tak dlouho, až má potřebnou kvalitu. To je známo asi už 100 let. Pochopitelně předtím je třeba absolvovat trenažérový trénink dynamické míčové techniky, kterým je možné naučit se rychle práci s míčem v nejvyšších rychlostech. Trenažéry umožní skončit s neefektivním obdivováním techniky  světových mistrů a racionálně nahradit obdiv osvojováním si takové techniky.

Domnívám se, že technickému tréninku se u nás nevěnuje dostatečná pozornost, dostatečné množství času. Kondiční a taktické nedostatky se berou daleko závažněji. Pokud není možné u ligových mužstev kvůli únavě zařadit delší tréninky techniky během zápasové sezóny, musí se to řešit trenažéry, které čas na získání technických kvalit dokážou výrazně zkrátit. Nebo umožnit trenažérový trénink dětem a mládeži s důrazem na vysokou kvalitu a s možností trénovat techniku kdykoliv i po oficiálních trénincích.