pátek 7. února 2014

Trenažérový trénink fotbalové techniky (1)

Teprve kvalitní dynamická míčová technika (mimo další náležitosti) dělá z průměrného hráče hráče vysoce kvalitního. Přestože s tím musí každý, kdo něco ví o fotbale, souhlasit, v naší zemi to vypadá, jakoby to trenéry všech možných úrovní nezajímalo. Nepochybuji, že je to zajímá. Oni jen nevědí, jak naučit každého hráče kopat s patřičnou kvalitou do míče. A protože v trenérských kurzech se to nedověděli a sami nikdy do balonu pořádně kopnout neuměli, trénují techniku obvyklými způsoby a pokud někdo při takovém způsobu technického nácviku vyčnívá nad okolím, je brán jako talent.  Možnost, že by mohl každý hráč disponovat kvalitní míčovou technikou, je blokována různými psychickými bariérami, které blokují tvořivé myšlení trenérů, a to nejen u nás. Po léta sleduji odborné informace z různých odborných zdrojů, takže mohu konstatovat, že v našem fotbale se objevují nové a nové obrodné vlny, které "objevují Ameriku". Např. poznatek, že mládež musí trénovat mimo oficiálních tréninků i sama, podle svých představ, hrát po celá odpoledne fotbalová utkání podobná těm, která se hrávala za Masopusta a Panenky na každém prázdném plácku. Dnešní heslo pro toto je : 10 000 hodin rovná se 10 rokům (odehraných a odtrénovaných různými způsoby dětmi a dorostenci). Toto zcela jistě měli za sebou Pelé, Maradona, Bican, oba Ronaldové, Zidane, Ibrahimovič, Beckenbauer, Nedvěd, Platini, Eusebio, Best, Agüero a spousta dalších.

A zcela jistě to nemá za sebou spousta českých ligových fotbalistů, kteří, přestože od dětství jsou připravováni ve fotbalových oddílech, působí dojmem běžců, atletů, které někdo několik málo let se snažil naučit řízeným způsobem fotbal podle představ málo nápaditých trenérů s malými cíli (kvůli jejich neznalostem úspěšných postupů a neschopnosti najít úspěšná řešení).

Dnešním příspěvkem zahajuji plnění slibu, který jsem kdysi dal na mém blogu. Začnu zveřejňovat popisy trenažérů a tréninkových metod dynamické míčové techniky (pro fotbal) na trenažérech 1. generace.

Bez trenažérů téměř nelze získat potřebnou techniku pro současný fotbal. Špatná práce s míčem není důsledkem netalentovanosti hráče, ale je zaviněna takovým tréninkem techniky, který není adekvátní potřebám současného fotbalu.