úterý 11. února 2014

Hmoždinky

O hmoždinkách jsem už kdysi psal. Protože se domnívám, že je to závažné téma, vracím se k tomu.

1. Nestačí si koupit kladívko, šroubováky, vrtačku, vidiové vrtáky, hmoždinky a příslušné vruty do hmoždinek.
2. Když jsem kdysi začínal s hmoždinkami, strávil jsem v Baumaxu několik hodin četbou příručky o hmoždinkách od firmy Fischer, německého výrobce různých druhů hmoždinek a tím jsem si potvrdil  podezření, že používat bezpečně hmoždinky je mimo možnosti laika. Možná tam ta příručka visí ještě dnes. K práci s hmoždinkami vycházely a asi stále vycházejí knihy i pro začátečníky. Zde je možné se dovědět závažné informace o druzích hmoždinek, o vrtání s příklepem a bez příklepu, o tzv. chemických kotvách, o tzv. výtažných (výtržných) silách jednotlivých druhů hmoždinek, o správném vrtání do Porothermu, Ytongu a pórobetonů (vždy bez příklepu!), o potřebných hloubkách vrtání otvorů pro hmoždinky.
3. Nekupujte nejkratší a nejlacinější hmoždinky, kupujte takové, jaké jsou potřebné pro bezpečné upevnění a jaké jsou zkonstruovány pro určitý druh zdiva ( tedy kotvicího materiálu).
4. Pokud je pod omítkou polystyren, nebo minerální vata, musíte přesně znát tloušťku této tepelně izolační vrstvy a délka hmoždinky v tomto případě musí odpovídat výkresové informaci na obalu s hmoždinkami příslušného typu (pro použití v takovém případě!). Tepelně izolační vrstvu nezapočítávejte do únosné vrstvy zdiva! Hmoždinka musí být ještě za vrstvou tepel. izolace  zapuštěna patřičně hluboko do pevného nosného materiálu. Tak, jak je to nakresleno na obalu se správně zvolenými hmoždinkami.
5. Všechno, co není určeno k opření těla, k uchopení rukama, k houpání se lidí, atd., atd., musí být upevněno tak, jako by to mělo sloužit jako závěs, držadlo, madlo, zábradlí, houpačka, či opěradlo, protože to tak budou lidé používat. Pokud to bude v dosahu rukou nebo těla, např. při zapotácení. Na to můžete vzít jed!!! V koupelně musejí být vždy u vany správně umístěná madla, upevněná tak napevno, že unesou i padajícího hrocha. Police na knihy nad postelí se často používají jako pomůcky ke vstávání z postele, nebo na protahování těla. Pokud se neužijí prozíravě (v potřebném počtu) hmoždinky s délkou až do Spolkové republiky Německo, dochází k zajímavým vytržením polic ze zdi, uvědomíme-li si, že police mohou i s knihami vážit třeba i 50 kg a že obvykle mají i dost ostré hrany laminovaných dřevotřískových desek. Nepochybuji, že si toho Evropská unie všimne a že již brzy vydá směrnici žádající použití přilby a obličejové masky (ne nepodobné hokejové brankářské masce) při spaní pod policemi.