středa 27. května 2015

Patrik Berger

Patrik Berger v utkání českých a německých fotbalových internacionálů předvedl své střelecké umění. Na You Tube jsem po utkání zadal adresu Patrik Berger Liverpool. Je tam několik ukázek jeho nádherných gólů z doby, kdy hrál v Liverpoolu. I v utkání internacionálů předvedl své kdysi pověstné uvolnění zakončené bleskovým vypálením. Jakmile se Patrik rozhodl střílet, bylo velmi těžké mu v tom zabránit. Mimoto ty jeho bleskové, prudké střely na bránu levačkou byly přesné, mířené. Nikdo takový v naší lize v dnešní době neexistuje. Patrik Berger perfektně vodil balon, takže když chtěl vypálit, ještě zvýšil rychlost běhu. Když chce něco podobného předvést běžný ligový fotbalista a zrychlí před střelbou, končí to tak, že i s míčem vlítne do soupeře, nebo se mu míč pohybuje (plete) pod nohama, nebo mu odlítne daleko od nohy někam, kde o něj přijde, nebo odkud se už nedá vypálit. Hodně se mluví o rychlých fotbalistech, tedy rychlonohých fotbalistech, běžecky rychlých fotbalistech. Existuje ale ještě jiná rychlost fotbalisty - rychlost práce s míčem. Například dřívější fotbalista Slavie Vlček, ten byl rychlý v běhu, ale pomalý a nešikovný při práci s míčem.

Bleskovou práci s míčem nejvyšší úrovně předvádí Messi. Messi je také běžecky velmi rychlý. Přestože jsou vedení míče a rychlá práce s míčem veledůležitou součástí hry, nevěnuje se jim u nás patřičná pozornost.

Vedení míče a rychlá, kvalitní práce s míčem nejsou jenom výsadou některých, kteří se s tím prý už narodili. Je to důležitá část tréninku i těch nejlepších. I na těch nejlepších hráčích je vidět, že na to nestačí jen talent, že je třeba vysokou úroveň vedení míče a rychlé, kvalitní práce s míčem stále udržovat správnými tréninky. Je vidět i na Messim a
Ronaldovi v průběhu sezóny, že se jim některé věci nedaří, že opakovaně v utkání dělají chyby, kterých by se jindy nedopustili. Také Ronaldinho, který udivoval úžasnými kousky, časem ztratil svou výjimečnost a v AC Milán po odchodu z Barcelony jej přestalo bavit hrát fotbal na superúrovni. Bylo vidět, že nemá potřebnou kondici, že jej fotbal už tak nebaví, že svou míčovou supertechniku neudržuje potřebnými tréninky.