středa 27. května 2015

Tiémoko Konaté

Tiémoko Konaté disponuje velkou rychlostí a odvážnými herními tahy. Je zřejmé z jeho způsobu hry, že sní své velké sny o své fotbalové budoucnosti. Zatím v utkáních ve Spartě střídá okamžiky velkého fotbalisty s amatérskými fotbalovými počiny. U Konatého mě udivuje, jak bez nějakého velkého úsilí uniká soupeřům, jak lehce oproti soupeřům akceleruje. Řeknu to takhle : rozdíl v běhu mezi Konatém a bránícím soupeřem mi připadá jako rozdíl v pohybu usilovně kráčejícího chodce a rychlejšího, uvolněného, málo se namáhajícího poklusávajícího běžce, který běží s očividně menším úsilím, a přitom je rychlejší než s maximálním vypětím kráčející chodec. Vůbec mě netěšilo, když jsem v mládí narazil na extrémně rychlého soupeře. Takový borec vyvíjel asi stejné úsilí při běhu jako já, přesto měl v okamžiku náskok 5 až 10 metrů. Není problém zvýšit technické kvality hráče, daleko větší problém je zvýšit rychlost sprintů v utkání. Běžecká rychlost totiž souvisí s tzv. rychlými svalovými vlákny.

T. Konaté potřebuje odstranit technické nedostatky a protože to nikdo ve Spartě neumí -  viz např. levého obránce Costu, který se technicky naopak proti loňsku zhoršil - Konaté asi ustrne ve fotbalovém růstu a Sparta při prodeji Konatého přijde o obrovské peníze. V Evropě neexistuje žádný superfotbalista, který by nedisponoval vysoce kvalitní technikou.

U nás se ví, jak zvýšit taktické kvality hráčů a vytrvalostní běžecké kvality hráčů, ale neznají se metody, jak zvýšit technické umění hráčů, aby technická výbava hráčů umožňovala plnit taktické úkoly v dnešním fotbale a aby odpovídala rychlému dnešnímu evropskému fotbalu. Když hrají naše dvě ligová mužstva, dochází ke spoustě chyb v přesnosti přihrávek, dochází ke zbytečným ztrátám míče, atd., atd. Obě mužstva takto hrají, takže když mužstvo kvůli chybě ztratí míč, není to tragédií, protože soupeř to za chvíli také zpacká. Hraje-li se s cizím kvalitním mužstvem, objeví se kvalita našeho fotbalu v jiném, horším světle. Chyby se pak nestřídají téměř pravidelně na obou stranách. Více pak chybuje naše mužstvo. Zde taktika a kondice již nestačí.

Konatého by bylo možné asi tak do roka technicky zlepšit na velmi vysokou evropskou úroveň. Metodami tréninků techniky používanými v současnosti u nás je to ale vyloučeno.