neděle 13. července 2014

Brazilie - Holandsko 0 : 3

Neymarův fotbalový agent se nedávno vyjadřoval mimořádně drsně o trenéru Brazilie Scolarim. Když Scolari trénoval Chelsea Londýn tak, jak uvádí jiný zdroj, tréninky byly prý zastaralé, nepestré. Brazilští reprezentanti hrají v evropských mužstvech daleko lépe. To, co hrála dnes Brazilie, byl zoufalý alibismus. Stálá, neefektivní honička. Trenér Petržela kdysi řekl o hře reprezentanta Plašila : Naběhal sice hodně, ale bez myšlenky. Totéž se dá říci o hře Brazilie. Brazilci špatně přihrávali, což Scolarimu nevadilo, nebo vadilo, ale nevěděl jak to zlepšit. Přihrávky Brazilců neměly dostatečnou kvalitu na překonání zhuštěných prostorů na holandské polovině.

Bezradnost, podobnou jejich, jsem kdysi zažil, když jsem nastoupil v odborářské lize bez přípravy, bez tréninku. Tehdy jsem si už více než rok nekopl do balonu. Soupeři hráli dobře v obraně, bez kvalitních, přesných přihrávek se nedalo projít. Věděl jsem, jak se dá rychle obnovit kvalita přihrávek, ale k tomu bych si musel půl hodiny před zápasem vylepšovat cit v nohách tréninkem na nějaké odrazové stěně. Jenomže nebyla zeď, ani potřebný čas. Brazilci se připravovali na mistrovství v nějakém supermoderním středisku, chyběl jim jenom moderní trenér, který by byl schopen rozpoznat nedostatky u hráčů a dokázal je pak odstranit. Tak, jak to udělal trenér Holanďanů van Gaal, který mi je už dávno nesympatický, stejně jako Robben. Tito dva nesympaťáci byli základem úspěchu Holandska. Van Gaal prý změnil v krátké době způsob hry Holanďanů. Hlavně změnil hru Robbena. Umožnil mu hrát jinak, vytěžil z něj víc než trenér Guardiola v Bayernu. Robben hraje jednodušeji, účinněji. Je asi nejrychlejší hráč mistrovství, naměřili mu rychlost 37 km/hod. při utkání. Větší rychlost jsem ještě nezaregistroval. Je mimořádně rychlý nejen běžecky, ale také při manipulacích s míčem. Je-li někdo rychlý, neznamená to, že je rychlý také při soubojích o míč, nebo při driblinku. Příkladem hráče, který byl běžecky na naše poměry rychlý a přitom při práci s míčem těžkopádný, byl bývalý hráč Slávie Vlček. Sám na to, jak se zlepšit v práci s míčem, za roky účinkování v lize nepřišel a také žádný trenér ho nedokázal zlepšit.

Robben ještě nedávno v Bayernu hrál stále stejným způsobem : dostal přihrávku a začal bez ohledu na situaci driblovat. Dnes už sleduje hřiště, nedostává se do míst nevhodných pro vytvoření situací pro vstřelení branky, hraje víc na vítězství mužstva, méně na svou, dříve až někdy nechutnou sebepropagaci. A tím se propaguje vlastně daleko víc. Zřejmě bude zvolen nejlepším hráčem mistrovství.

Jeho rychlost odpovídá 10,27 m/sec., což odpovídá času 9,74 sec. na 100 m! Pochopitelně rychlost mu byla změřena na nějakém krátkém úseku, nikoliv na 100 m.