středa 2. července 2014

Di Maria a Messi

Di Marii jsem si všiml už na Mistrovství světa do dvaceti let v Kanadě. Tehdy tam naši hráči získali 2. místo za Argentinou, která nastoupila i s Agüerem a Di Mariou. Agüero byl nejlepším hráčem mistrovství. Jeho driblink a přehled neměly konkurenci. Di Maria tam vypálil levačkou nádhernou, nechytatelnou gólovou pecku bez přípravy z hranice velkého vápna.

Jak Mourinho, tak i současný trenér Realu Madrid Ancelotti umožňovali hrát Di Mariovi hodně utkání, přestože jsou tam i další hvězdy. Včera dal Di Maria za Argentinu gól v jeho stylu po přihrávce Messiho. Pelé, Maradona, Benzema, Zidane, Messi, Roberto Carlos, Zico, Pavel Nedvěd a kdysi Slovák Jozef Adamec měli, či mají jednu společnou vlastnost : úctu k přihrávce. Kvalitní střelci, nikoliv doražeči míčů do sítě ze dvou metrů, vědí z jakých přihrávek se dávají góly a takové přihrávky také posílají spoluhráčům. Messi poslal Di Mariovi přihrávku po zemi, nikoliv za záda, či daleko před něj, jako to dělají špatní útočníci. Přihrávka s citem pro potřeby Di Marii nacházejícího se ve vhodné střelecké pozici, přihrávka jednoduchá, se správnou rychlostí, takže Di Maria neztrácel čas se zpracováváním obtížně poslaného míče a mohl střílet jako na tréninku.

Messi vodí míč jiným stylem než málo techničtí hráči. Pokud máte dosti velkou obrazovku, tak to můžete uvidět. Nevede míč vnitřní stranou nohy jako většina českých fotbalistů, ale stejně jako Pelé špičkou nohy, nebo bokem špičky nalevo, nebo napravo od vrcholu špičky. Stejně jako Iniesta, nebo Xavi je schopen rychle, pokud se vyskytne vhodný okamžik, přihrávat. Tito tři mají zvládnutou techniku přesných kopů a přihrávek, jakou jsem nikdy předtím neviděl. V obtížných situacích posílají bez nervozity přesné míče kopané metodou odlišnou od kopací techniky i dobrých hráčů z jiných mužstev.

Všimněte si té samozřejmosti, s jakou odešlou od sebe bleskově a přesně míč, pokud by soupeř chtěl získat míč. To je vysoká škola fotbalových přihrávek. Pochopitelně, dnes už nejsou tito mistři tak zapáleni jako dříve, také fotbalový svět přišel na to, jak na ně.

Messi vede míč po zemi, bez nadskakování míče, vždy co nejblíže u nohy i ve vysoké rychlosti, citlivě jej pokopává pravou, či levou stranou špičky nohy. Toto má už dávno zažité a protože mu míč nenadskakuje, nemusí zpomalovat, naopak kdykoliv může podle potřeby zrychlit, změnit směr, vystřelit, či překvapivě přihrát.

Pokud to čte fotbalista, nebo trenér, základ k takové práci s míčem se dá získat na trenažéru, tedy na odrazové stěně. Na stěně se získá cit pro míč pomocí tzv. fotbalového boxu, který umožní pracovat bleskově a přesně s míčem u nohy. Musí se pracovat oběma nohama! Teprve po získání potřebného citu pro míč na stěně je možné zvládnout rychlé, precizní vodění míče po hřišti. Bez stěny to trvá déle. Na stěně se dají naučit údery do míče všemi místy na noze, kolem dokola chodidla. Od paty až po špičku a v kvalitě jinak stěží dosažitelné a s menší potřebou času a bez pomocí spoluhráčů. Na stěně se trénuje především individuálně, někdy se spoluhráčem.

Pokud tak v dětství trénovali světové hvězdy, není žádný důvod pro ignorování této formy technického tréninku. Po každém kopnutí se míč od stěny vrací, nemusí se pro něj běhat, na míč se nemusí čekat, proti míči se startuje jako při utkání, během hodiny se vícekrát kopne do míče než obvyklými způsoby. A to je teprve začátek. S pomocí figurin, pomocných stěn, koridorů a dalších pomůcek je možné navodit situace podobné utkání, a to pro jednoho hráče, který není závislý na tom, zda vůbec někdo přijde na trénink a může trénovat sám, jak to také světové hvězdy v dětství dělali.

Jsem si vědom, že je to jenom část přípravy fotbalisty, jsem si vědom, že fotbalista musí mít také psychické a fyzické dispozice. Bez techniky potřebné pro hraní dnešního fotbalu se ale neobejde. A u nás s tím nikdo neumí pohnout kupředu. Fotbalista se objeví v lize s mizernou technikou a po léta jsou jeho technické kvality stejné. Trenéři i hráči stále hovoří o taktice, kondici, o herní disciplině. Nikdy jsem neslyšel, že by někdo řekl, že zapracuje na dynamické míčové technice. Trénink techniky je u nás nedostatečný pro soudobý fotbal, metody technické přípravy zaostávají za světem.