středa 9. července 2014

Německo - Brazilie 7:1

Jak řekl po zápase Klose, Němci se připravovali na Brazilii a to, co nacvičovali, se pak v zápase hodilo. To daleko větší problémy měli Němci s Alžířany, kteří byli při práci s míčem velmi rychlí a přesní. Tam se někteří Němci jevili prkenně. Neviděl jsem zatím horší brazilskou reprezentaci, než tuto současnou. Psalo se nedávno, že Brazilie může postavit několik stejně dobrých reprezentačních jedenáctek. To, co hrála Brazilie na tomto mistrovství doposud, bylo ve srovnání se slavnými jedenáctkami minulosti, čiročirým zoufalstvím. Trenér Scolari vůbec nechápe, kde je současný světový fotbal. To někteří jihoameričtí a středoameričtí trenéři postavili velmi kvalitní mužstva z bojovných, rychlých, tvrdých a pracovitých techniků s taktikou adekvátní současným světovým trendům.

Scolari má velkou vinu na mizerné hře Brazilců. Mimořádně špatně hrál Fred, v každém utkání, přesto ho Scolari stále stavěl. Špatný byl i Oscar a také brankář Cesar. Pojetí hry bylo charakteristické splašeností, zbrklostí, nepřesnými přihrávkami, mizerným driblinkem, absencí fotbalového lišáctví, bezradností vyplývající ze špatné souhry a z nekvalitních přihrávek, které znemožňovaly vytvářet kvalitní brankové příležitosti. Mužstvo nebylo vůbec připraveno takticky na překonávání kvalitních obran, nepřesné přihrávky v útočné fázi prokazovaly, že přihrávkám nebyla věnována potřebná pozornost,  v přípravě nebylo dosaženo potřebné celokolektivní úrovně přesnosti přihrávek a také nepředvídatelnosti přihrávek pro soupeře. Soudobá světová přihrávková špička je někde jinde než u brazilské reprezentace. Němci těžili z německé verze španělské tiky-taky, kterou je vyučuje v Bayernu trenér Guardiola. Tuto verzi doplňují na rozdíl od Barcelony jednoduchými, důraznými, bleskovými a účinnými protiútoky s přečíslením obran soupeřů.

Po utkání v televizi výborně hodnotili viděné bývalí reprezentanti, pánové Grygera a Luhový. Grygera nazval přiléhavě styl hry Brazilie : hurá fotbal. Tak splašeně a nezajištěně hrát by nedovolili svým hochům ani trenéři dorostu Kosmonosy.

Je možné vykašlat se na herní disciplinu, divoce běhat a útočit, i to je možné. Ale jedině tehdy, když je soupeř horší o několik výkonnostních stupňů a nikoliv lepší, kvalitnější jako Německo.