sobota 26. července 2014

Kosmonosy dnes

Na špejcharu se dnes pracovalo. Západní štít je omítnut, rozpadající se prkna vysoko nad zemí a nad veřejným prostranstvím v blízkosti školy byla ze štítu odstraněna. Krytina střechy špejcharu je zřejmě ještě z azbestocementu. Pokud je tomu tak a krytina se bude vyměňovat, hrozí velké zdravotní riziko pro děti a další obyvatele Kosmonos. Pro sejmutí krytiny a likvidaci platí přísné předpisy. Vyloučeno shazovat krytinu se střechy. Nesmí se prášit, musí se postupovat přesně podle stanovených pravidel! Pokud uvidíte nebezpečnou manipulaci s azbestocementem, ihned to ohlaste strážníkům a starostovi, nebo někomu, kdo může ihned sjednat pořádek. Azbestocement je velmi nebezpečný, rakovinotvorný, vdechnutá malá vlákna nadělají paseku v plicích. Odborněji to napsat nedokážu. Podívám se, asi stejně jako Vy, ještě na internet kvůli potřebným informacím.

Také se pracovalo na Štiftu. Na boční straně u ulice V lipách. V Sadové ulici, to je ta pod léčebnou, vedoucí od Hradišťské ke kostelu, se objevil nový dům. Zřejmě to bude montovaná stavba, protože ještě nedávno tam nebylo nic.

Pod Sadovou ulicí je západní část ulice Jelínkovy. Tam už několik let stojí dům, který se mi velmi líbí. Má pultovou střechu, světle šedou barvu a obklad garáže a tech. zázemí prkny. Říkám mu "ušlechtilý minimalistický chasník". Dům působí velmi "čistotně, uklizeně". Je kumšt postavit vkusný dům, bez výpomoci parádami. Okenní otvory a další detaily mi svými proporcemi připomínají dobu, kdy jsem studoval a ve školní knihovně jsem trávil spoustu času zkoumáním architektury velkých mistrů jednoduché krásy. Také v tehdejším Světě motorů se objevovaly nové návrhy tehdy ještě žijícího italského karosářského mistra Pinina Fariny. Mistra nádherných linií, proporcí, prostě uměřenosti a protikladu americké školy křižníků silnic se spoustou chromu, parád a "křídel".

Dnes už nejsem mladý fanatik, vyznávající jenom jeden názor, dnes mě nadchne i dobře udržovaný křižník ze 60. let. Nejen Italové, ale i Američané tehdy uměli. Tehdy neuměli Japonci, Angličané, dnes umí kdekdo postavit pohledné auto.

Na "Hypšově" náměstí zřejmě vznikne větší travnatá plocha oproti dřívějšku, vznikají tam navíc ostrůvky, které asi budou zatravněny. Zřejmě také bude odstraněn letitý problém s prosakováním vody (i v zimě!) z podloží pod asfaltem silnice. Někdo kompetentní by měl dohlédnout, aby se na travnaté ostrůvky a travnatou plochu nepoužila mizerná zem jako v ulicích Třebízského a Hakenově. Zem nevhodné kvality, plná kamení, s nedbalým, nedostatečným zatravněním. Czech fušer making. U ostrůvků je také velkým problémem sůl nahrnovaná se sněhem v zimě na ostrůvky. Možná by to chtělo nahradit v ostrůvcích travnatý povrch něčím vhodnějším, třeba kačírkem, nebo něčím ještě vhodnějším.

A ještě něco : v zahradnictví Hypša je skutečně cukrárna a se slunečníky. Nemusíte kvůli tomu dovnitř zahradnictví, cukrárna má svůj vchod z ulice - u parkoviště pro zákazníky.

A pro ty, kterých se to týká : ve třetí části hřbitova tam, kde se loni čistilo, kácelo a pak se tam navážela zem a osévalo se to trávou, to nevypadá příliš dobře. Nevím, v jaké kvalitě se tehdejší akce měla provést. Pokud tam měl být vzhledný trávník, tak je tam bohužel něco jiného. Vypadá to, že je tam asi nevhodná zem, něco s ní není v pořádku - podle barvy trávy v některých místech. Kdoví, odkud se ta hlína vozila?