pátek 25. září 2015

Bakterie legionella

Bakterie legionella je ve vodě běžně. Zvýšené, nebezpečné množení začíná při růstu teploty - od 25°C do 45°C. Kolonie legionelly se vyskytují v plastových potrubích s pitnou vodou např. více než v měděných. Proti legionelle existují různá opatření. Boleslavská nemocnice kdysi nějaká opatření měla a jistě budou v nemocnici i nyní. Vyplatí se používat vodu teplou nad 50°C a tu teprve míchat se studenou v místě použití. Moje informace si raději prověřte na internetu. Je tam spousta informací. Stačí adresa : legionella.

Také jsou tam informace o smrti hosta hotelu ve Zlíně, který doplatil na legionellu ve vodě hotelu. Jedno z opatření proti legionelle je např. instalace tzv. cirkulačního okruhu teplé vody budovách, ve kterých jsou dlouhá potrubí od bojlerů k vodovodním bateriím ve vzdálených místnostech budovy.Cirkulační okruh je dvoutrubkový - jako u ústředního topení. V tomto okruhu je zařazeno cirkulační (oběhové) čerpadlo. Toto opatření umožňuje, aby v krátké době po otevření kohoutku teplé vody tekla teplá voda a nemuselo se dlouho čekat, až odteče vychládlá teplá voda z dlouhého potrubí teplé vody od bojleru do místnosti. Dlouho stojící chladnoucí voda může obsahovat namnoženou legionellu.

Takže : běžný rozvod vody je dvoutrubkový. Jedna trubka přivádí do míchací baterie studenou, tedy pitnou vodu. Druhá trubka přivádí teplou vodu. U rozvodu vody s cirkulačním systémem teplé vody jsou trubky tři. Jedna pro studenou a dvě pro teplou vodu. Pochopitelně do baterie přichází už teplá voda jenom jedním potrubím. Cirkulační potrubí se někde (v blízkosti baterie) ve zdi (v kanálku) předtím spojilo s přívodním potrubím teplé vody a vytvořilo tak oběhový okruh, ve kterém obíhá teplá voda z kotelny nahoru a vrací se zpět do bojleru. Tímto se sníží ztráty vody odpouštěním vychládlé vody. Teplá voda z elektrických bojlerů a z bojlerů z kotelen se nepije. Není považována za pitnou. Pro jistotu jsem to napsal, i když je to asi všeobecně známo. Také se nedoporučuje pít magneticky upravenou vodu, ať již teplou či studenou.