středa 16. září 2015

Každá koruna dobrá

Raut Kosmonosy oceňuje majitele českých fotbalových klubů pro jejich nedostatek hrabivosti. Oceňuje, že prodávají hráče za několik milionů, přestože by je mohli prodávat, pokud by je naučili jejich trenéři kopat do balonu, za desítky a stovky milionů korun.

Raut navrhuje mezinárodní značku pro výchovu hráčů v Čechách : Český domácí chov "jednonohých" hráčů.

Charakteristické znaky Českého domácího chovu : jednonohost, odskakování míče od nohou, posedlost přihráváním soupeři, malý přehled, mizerné hlavičkování (až na výjimky), neustálé strefování se do soupeřů při centrech z křídla, špatné vedení míče, absence výbušných startů na míč či s míčem, neschopnost práce s míčem ve vysokých rychlostech,  nepřesné přihrávání na spoluhráče hlídaného několika řezníky soupeře, kteří se snaží spoluhráče zabít, nebo alespoň zmrzačit.

Přímo geniální jsou vysoké přihrávky na osamělého útočníka vpředu, který musí přihrávku přijímat zády k soupeřově brance, nikoliv tedy přihrávku do běhu. Přihrávající umožní svému kolegovi vpředu inkasovat údery na krk, nebo spánky, nebo do obličeje. Kolega vpředu, aby ukázal, že se nepoflakuje, musí vstupovat do takových nebezpečných soubojů. Nevidí, co se chystá podniknout soupeřův obránce. Zato soupeřův obránce má před sebou útočníka, který zoufale skáče po příliš vysokém míči a přitom se nemůže nijak chránit proti řezníkovi za sebou.

Podceňování trestných kopů a rohových kopů : Každý hráč by měl ovládat tyto kopy. Majitelé nemají pardonovat amatérské provádění těchto důležitých kopů. Potřebnou kvalitu lze získat na odrazových stěnách, kde je možné během hodiny vypálit spoustu střel z různých vzdáleností. Tento trénink se postupně činí náročnějším instalací figurin ve stále se měnícím rozestavení. Musí se dosáhnout velmi vysoké tréninkové úspěšnosti, protože ve skutečném utkání je to ještě těžší.

Jednou z výhod odrazových stěn, a to veledůležitou je to, že míč nelétá daleko za bránu, ale odráží se zpět. Trénovat individuálně střelbu na bránu na stadionu bez odrazové stěny a chodit si sám pro míče je otravné. Mimoto se ztratí spousta času ke kopání do míče. Takže ve srovnání s odrazovou stěnou je trénink postaru neefektivní. Na odrazových stěnách se dá naučit individuálně spousta nádherných věcí. Chce to jen trochu kreativity. Každý ligový oddíl by měl mít odrazové stěny a další trenažéry na zvýšení technického mistrovství hráčů. Peníze investované do trenažérů se mnohonásobně vrátí. Cena hráčů se zvýší. Zvýší se také úroveň naší ligy.

Antonín Panenka kdysi vzpomínal : Bohemians hráli někde utkání. Došlo na trestný kop. Panenka se jej chystal provést. Všiml si, že soupeř nepostavil zeď. Proto požádal spoluhráče, aby postavili zeď místo soupeře a tak mu to ztížili. Přesto dal gól.