úterý 15. září 2015

Podpora v zaměstnanosti

Podpora v zaměstnanosti je český vynález. Nevím, proč se o tomto vynálezu veřejně nemluví. Zřejmě v tom bude typická česká konzervativnost, neochota měnit zvyklosti a obavy ze zbytečné paniky občanů, když vlastně o nic nejde.

Podporu v zaměstnanosti dostává, aniž o tom ví, většina občanů pracujících v Čechách. Někdy se tomuto příspěvku odvážně říká mzda nebo plat. Díky českým ekonomům a majitelům firem se podpora v zaměstnanosti pohybuje na úrovni od tzv. minimální mzdy až po tzv. průměrný plat. Od průměrného platu výše se už dá hovořit pouze o mzdě nebo platu. Zde už ve skutečnosti nejde o podporu v zaměstnanosti.

Čeští vysokoškolští ekonomové a majitelé firem si jsou vědomi staré pravdy, že peníze kazí člověka. Na rozdíl od západních zemí vědí, že zaměstnance není dobré rozmazlovat velkými příjmy. V současné době ekonomičtí teoretici a podnikatelé přemýšlejí, jak u nás snížit podle nich nestydatě velikou cenu práce. V takové Bangladéši je cena práce daleko nižší. Zde je třeba vyzdvihnout myšlenky o ceně práce od ekonoma Vladimíra Dlouhého, bývalého kandidáta na prezidenta republiky. Nyní je tento ekonomickopolitický klenot předsedou Hospodářské komory. Vladimír Dlouhý je myšlenkový buldozer. Z jeho inovativní myšlenkové dílny pochází také nápad, aby se mohlo volit od 15 let.