čtvrtek 13. srpna 2020

Paříž SG - Atalanta Bergamo 2:1 (jednokolové čtvrtfinále Ligy mistrů)

V záznamu na ČT Sport bylo mnoho úžasných zajímavostí. Narazila na sebe dvě špičková ofenzivní mužstva. Bergamo je známé kvalitní kolektivní ofenzivní hrou. PSG má dva superšpičkové útočníky Neymara a Mbappého. Mbappé nastoupil až ve druhém poločase kvůli tomu, že byl nedávno zraněn a stále ještě nemůže hrát celý zápas. Mbappé mi stále připomíná svou hrou a chováním Pelého.

No a ofenzivní netvor Neymar řádil tak, jak jsem ještě nikdy nikoho neviděl. Takovou dynamiku, bleskové odpichy s míčem, volení cest k bránce soupeře a rychlé konání s míčem v pohybu i v soubojích na místě nemá v současné době nikdo. Vypadalo to tak, že Neymar vyhlásil soukromou válku Bergamu a že se je rozhodl porazit sám. Jeden fotbalista a taková obrovská ofenzivní síla. Fanoušci Bergama asi prožívali muka, která se svým výborným ofenzivním mužstvem nikdy předtím asi nezažili.

Chyba taktiky Bergama v defenzívě: brejky Neymara nebyly neutralizovány množstvím a rozmístěním obránců Bergama. Žádný z obránců Bergama individuálně neměl na bránění Neymara (jeden na jednoho). Neymara individuálně může úspěšně bránit pouze hráč s takovými mimořádnými obranářskými kvalitami adekvátními mimořádným útočným kvalitám Neymara. Nevím, zda někdo takový dnes vůbec existuje. Také asi měly být nějak neutralizovány dlouhé přesné přihrávky od spoluhráčů - posílané Neymarovi do brejků. Zda to jde, nevím.

Kdysi, v r. 1990, mě na mistrovství světa ohromil svým nasazením, technickou kvalitou, kondicí, důrazem a prací na obrovském operačním prostoru Angličan Paul Gascoigne. No a Neymar je teprve druhá taková fotbalová agresivní "bestie", kterou jsem kdy viděl v TV.