čtvrtek 27. srpna 2020

Přečtěte si ve vlastním zájmu závažný článek na webu města kosmonosy.cz

Článek má název "Stanovisko Vodovodů a kanalizací MB, a.s." Článek se týká soukromých zdrojů vody občanů a firem, které mohou způsobit závažné problémy při nepovolených zapojeních do okruhů s pitnou vodou z povolených zdrojů, tedy ze zdrojů Vodovodů a kanalizací MB a.s. Zapomeňte na to, že je možné propojovat a odpojovat okruhy soukromé studny, nebo nádrže s dešťovou vodou, nebo soukromého vrtu s okruhy pitné vody pomocí ventilů, kohoutů, šoupátek, zpětných klapek, apod. 

Domácí kutilové, to není pro Vás! Tady nestačí montážní znalosti a šikovnost, nestačí odkoukat práci instalatéra. Tady jde o hygienu, o kontaminaci potrubí pitné vody možná v děsivém rozsahu. Kam poteče asi voda z dešťové nádrže s čerpadlem, pokud poklesne tlak v potrubí pitné vody, nebo klesne na nulu a pokud někdo zapomene otevřený ventil z nádrže dešť. vody s dešťovou vodou pamatující ještě protektorát. Nebo s vodou na zalévání záhonů a splachování WC, čerpanou z potoka u pozemku.

Čímani, nerad radím, ale raději se vyprázdněte třeba pětkrát za sebou místo propojování a odpojování různých vodních zdrojů. Zajímalo by nejen mne, má-li psychiatrie studnu a zachycuje-li nějakým způsobem dešťovou vodu. Také SK Kosmonosy - mají zemní vrt nebo nádrž na dešťovku? Kdysi tam byl velký bojler za budovou. A firem je v Kosmonosech požehnaně. Provádí se vůbec nějaké kontroly? Nepochybuji, že na různé vodní zdroje (na jejich zapojení a použití) musí být projekty schválené patřičnými nepohlavními orgány.

Za mír, za kapitalismus!

P.S. Článek z městského webu by měl být celý otištěn v Kosmonoském zpravodaji. Všichni občané nemají počítače, nebo nemají internet, nebo nemají aplikaci na čtení "pdf". Pdf nemám např. já, protože jsem aplikaci kdysi vymazal po varování, že aplikace je zavirována.