pátek 23. září 2011

Nepovinná četba pro četaře z Jinců.

NEZAPOMENUTELNÝ POPLACH U TANKOVÉHO PLUKU V KROMĚŘÍŽI.

Jednou u našeho tankového pluku byl v noci vyhlášen poplach. Obvykle se o každém poplachu vědělo dávno předem, takže mužstvo spalo v kanadách a v maskáčích. Díky tomu dosahovali naši hoši asi nejkratších časů ve střední Evropě na zaujetí stanovených bojových míst.

O tomto poplachu nikdo nevěděl, dokonce ani velitel pluku. V noci se totiž objevil na strážnici u brány tehdy známý generál tankových vojsk Janko a nařídil vyhlásit ihned poplach.

Tehdy jsme si mysleli, že začala 3. světová válka. Všechno a všichni museli vyjet. Takový rachot, zmatky a výjezdy hlava nehlava tanků, obrněnců a náklaďáků z kasáren jsme nikdy předtím nezažili. Jeden řidič tanku neváhal a místo k branám kasáren to vzal přímo přes plot v tankovém parku. Kus plotu vzal s sebou na pancířích.

Vyjelo všechno, co mohlo, pouze na buzerplace zůstalo několik tanků T-34, vzhledově upravených řemeslníky filmových ateliérů na německé tanky pomocí překližky, barev a německých křížů na věžích, a to pro nový válečný film. Generál Janko, když se o těchto tancích dověděl, nařídil, aby vyjely také. Takže po velkém množství českých bojových vozidel, která uháněla moravskými vesnicemi směrem na východ, ke Slovensku, se objevily po určité době německé tanky.

Obyvatelé vyděšení kolonami vozidel, ženoucími se nezvyklou rychlostí na východ, byli pak ohromeni po nějaké době se objevivšími německými tanky, které očividně pronásledovaly naše jednotky prchající na Slovensko nebo do Ruska.

Ženy plakaly, muži hrozili pěstmi a sprostě nadávali. Když domnělí Němci projížděli lesem kolem nějaké hájovny, vyběhl rozzuřený fořt a začal střílet z brokovnice po velitelích tanků, nacházejících se u otevřených poklopů věží.