pátek 2. září 2011

Pane Kloučku!

Ten trávník na náměstí u školy již zhoustnul. Minikeříky ukázaly malé lístečky a zřejmě potrvá tak dva roky, než jejich kořenový systém zesílí. Kdyby se použily keře jako bílé či červené tavolníky, to by byl jiný odpich. Trafo doposud není obklíčeno žádnými keři, které by postupem času převýšily stanici. Existují zakořeňovací stimulátory. Pokud se z rostlin ztratil kořenový bal, je možno holé kořeny namáčet ve vhodné hliněné "omáčce", či navlhčeném zakořeňovacím substrátu.

Při procházce městem jsem viděl zajímavé stavby. V Třebízského ulici vzniká dřevostavba, ve dvoře Kvartetu je už nějaký čas rodinný dům, v západní části Jelínkovy ulice u chodníku ústícího do ulice V lipách je velmi zajímavý dům. Kropáčkova dřevostavba na tenisových kurtech mě vždy donutí zastavit a znovu si ji zvolna prohlédnout.

Čekám na to, až nějaký architekt v Kosmonosích vystříhne "bílou orchidej". "Bílá orchidej" je můj název pro vily, které se občas objeví v časopisech o rodinných domech. Orchidej obvykle stojí mezi borovicemi, má plochou střechu. Okna, dveře, zdi jsou jen bílé, jiná barva zvenčí není. Tyto domy jsou navrženy s citem pro detaily, pro proporce, s jemností, která u nás je vzácná, zato v Německu, Rakousku nebo USA  je k vidění. Jedete-li na Bradlec od Chudoples, je tam vpravo u cesty k vidění něco jako bílá orchidej, i když jde asi o firemní sídlo. Již plot u objektu stojí za pozornost. Jednoduchý, vkusný. Navrhnout nádhernou budovu bez zdobných prostředků je velký kumšt. Kdysi, v 60. létech, v autodesignu vynikal Pinin Farina vkusem, důrazem na detaily s minimem pomocných okrasných prvků, krásou linií.